Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jubiláló Hargita Gyöngye Rali

Jubiláló Hargita Gyöngye Rali Sport

A hazai ralibajnokság ötödik futamát tartják július 14–15-én Székelyudvarhely központtal, a jubileumi 25. Hargita Gyöngye Ralira világ- és Európa-bajnok is nevezett. Az előzetes nevezési listán 42 páros szerepel a román bajnoki kiírásban, közülük többen is külföldről érkeznek majd a versenyre. A veteránautók versenyében öt páros harcol majd az elsőségért, míg a rali ob-2-ben 13 autós nevezett.

 

Talán az egyik legjobban várt harcot két 2016-os bajnok vívja majd. A tavalyi év Junior WRC győztese, a kétszeres román bajnok Simone Tempestini egy Citroen DS3 R5-össel, míg a tavalyi Európa-bajnok Botka Dávid egy Skoda Fabia R5-össel áll rajthoz a 25. Hargita Gyöngye Ralin. A magyar pilóta egy év kihagyást követően tér vissza az erdélyi viadalra. A dobogós helyekért ugyanakkor kettejük viadalán kívül is nagy harc várható, hiszen az előzetese nevezési listán nem kevesebb, mint hat R5-ös versenygép szerepel, ami idén egyelőre rekordnak számít a hazai pontvadászatban.

„Nagyon örülök annak, hogy ilyen népes mezőny, összesen hatvan páros nevezett a 25. Hargita Gyöngye Ralira, közöttük két, világszinten is jegyzett pilóta, Simone Tempestini és Botka Dávid személyében. Úgy vélem, hogy a verseny időpontjának változása miatt – a szezon végéről a nyári hónapokra, az idény közepére – nagyon fontossá válik a pilóták számára az év végi elszámolásnál, a megszerzett pontok tekintetében. A tavaly útborítást változtattunk, áttértünk a murváról az aszfaltutakra, ez pedig elnyerte a résztvevők tetszését, így idén ezen nem is változtattunk. Remélem, hogy idén is látványos lesz a versenyünk, amelyen a nézők nemcsak a legújabb, R5-ös konfigurációjú versenygépeket láthatják, hanem igazi veteráncsodákat is, amelyek közül néhány több mint negyven éves” – nyilatkozta Ferencz Csaba, a Hargita Gyöngye Rali főszervezője.

A 25. Hargita Gyöngye Ralit a székelyudvarhelyi Maxx Racing szervezi. A versenytáv 123 kilométer, a száz százalékban aszfaltutakon zajló viadalon tizenkét gyorsasági szakasz lesz. Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön 20 órakor kerül sor a székelyudvarhelyi Márton Áron téren, a hivatalos edzéseket pedig pénteken 8–13 óra között rendezik Farcád közelében.

A verseny pénteken, július 14-én 14.30-kor kezdődik, az első nap három szelektívet kell teljesítsen a mezőny. Az első gyorsasági szakaszt Parajd és Borzont között a Bucsinon tartják, a 30 kilométeres szelektív a hazai bajnokság leghosszabb és egyben a viadal legnehezebb szakasza is. Ezt követően a pilóták a Libán-tetőn keresztül érnek vissza Székelyudvarhelyre, ahol 19 órakor rajtol majd az első versenyautó a város központjában kialakított pályán, a szuperszpeciál idén is a Hargita Rali megálmodójának és egykori szervezőjének, Dietrich Árpádnak a nevét viseli.

A verseny másnapján, július 15-én a futam 8.30-kor indul újra, a mezőny egy három szelektívből álló hurkot tesz majd meg háromszor. A legérdekesebb, illetve a leglátványosabb szakasz a hurok harmadik gyorsaságija, amely Lövétéről indul és Kalibáskőn ér véget, a 13,7 kilométeres szelektív az utolsó átmenetelnél egyben a rali Power Stage szakasza is lesz. Itt kategóriánként az első három pilóta pluszpontokat szerezhet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük