Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Izgalmas fociév következik

Izgalmas fociév következik Sport

Az egész világot sújtó koronavírus-járvány jócskán felborította világszinten a sportéletet. A számtalan elmaradó, csúsztatott torna leginkább talán a labdarúgást érintette, az egyébként is sűrű versenynaptár 2021-ben szinte teli lesz munkanappal. A tervek szerint megfeszített tempó vár a játékosokra, az edzőkre, a szövetségek munkatársaira, és persze a szurkolókra is. Vegyük sorra!

Az év legrangosabbnak ígérkező futballtornája a nyári Európa-bajnokság lesz, az eredetileg 2020-as kontinenstornát 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg 24 csapat részvételével Európa 12 városában. Az eredetileg az Eb-vel azonos időpontra kiírt Copa América is csúszott egy évet. Az argentin–kolumbiai közös rendezésű tornára továbbra is az Eb-vel egy időpontban, azaz 2021. június 11. és július 11. között kerül sor 12 válogatott részvételével. A meglehetősen rendszertelenül megrendezett dél-amerikai torna esetében egyébként nem jelent nagy változást egy év csúszás ide vagy oda, hiszen rendeztek már tornát egymást követő években (most is így lett volna, hiszen a legutóbbi Copa 2019-ben volt) éppen úgy, mint hat év különbséggel (pl. 1929 után 1935-ben).

Hirdetés
Hirdetés

A tervek szerint 2021. július 2–25. között kerül sor az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF) tornájára, az Arany Kupára (Gold Cup). A 16 csapatos tornának még nincs hivatalosan kijelölt házigazdája, de a legtöbb mérkőzést várhatóan az Egyesült Államokban fogják játszani.

Lesz még két kiemelt korosztályos torna is: az U20-as világbajnokság, amit 2021 május–júniusában Indonéziában, illetve egy U21-es Eb, amit Magyarországon és Szlovéniában rendeznének meg, két időpontban. A csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között játsszák le, míg a kieséses szakasz összecsapásaira május 31. és június 6. között kerül sor.

Mindezek mellett 2021. március 25-től elkezdődnek a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezői (Ázsiában és Afrikában már 2019-ben megkezdődtek, míg Dél-Amerikában idén március végén, Észak-Amerikában augusztusban, Óceániában pedig szeptemberben kellene kezdődnie a kvalifikációnak.) Az is bezavarhat, hogy idénre halasztották a tokiói olimpiát, ahol szintén van futballtorna, így július közepe és augusztus eleje is mozgalmas időszak lesz.

Európában a Nemzetek Ligája szerencsére nem, vagy csak alig kavar be: a második kiírás 2020. őszi csoportküzdelmeiből Belgium, Franciaország, Olaszország és Spanyolország jutott be a négyes döntőbe, amelyet előreláthatóan 2021. októberében rendeznek meg. Természetesen nem csak válogatott foci létezik, sőt! Ez az állapot szinte az összes kontinensre jellemző lesz, mindenhol megrendezik a maguk BL-jét (Dél-Amerikában a Libertadores-kupát), és a számos kisebb-nagyobb nemzeti és nemzetközi sorozatot. A nagy válogatott tornák miatt így szokás szerint feszített lesz a nemzeti bajnokságok és kupasorozatok beosztása, hogy a játékosok kaphassanak egy kis szünetet.

És még szerepel a naptárban egy 24 csapatos klubvilágbajnokság is Kínában, amire az Eb és a Copa América miatt nyilvánvalóan nem fog sor kerülni 2021. június 17. és július 4. között, Gianni Infantino, a FIFA elnöke már jelezte is, hogy a tornának új időpontot kell keresni, tovább csökkentve a szabadnapok számát. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük