Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Irigylik? Köszönik?

A román sajtó és számos román politikus eléggé sokat foglalkozott a székelyföldi sportegyesületek magyarországi támogatásával. Az írások, elemzések, nyilatkozatok hangneme és célzata nagyon széles „érzelmi skálán” mozog a csodálattól az irigységig, a háborgástól a köszönetig, de van példa már hatósági feljelentésekre is.

Hirdetés
Hirdetés

Az Evenimentul zilei napilap egyik utóbbi száma az alábbi címmel közölt egész oldalas összeállítást a témáról: „A román sport a magyar kormány finanszírozásával kezd felvirágozni”. Az elemzés ugyan általánosságában pozitív kicsengésű, de néhol konkrétan megjelenik, máshol a sorok között értelmezhető a cikkíró nemtetszést sugalló álláspontja. Igaz, felrója a román hatóságoknak azt, hogy Kovászna és Hargita megyében elhanyagolták az utánpótlásképzést, akaratlanul is felkínálva Magyarországnak a teret ahhoz, hogy saját beruházással létesítsen sportbázisokat a tehetségek felkutatására, képzésére.

A sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai futballklubok utánpótlás-szakosztályai évente körülbelül 6,5-6,5 millió eurónyi támogatást kapnak Magyarország kormányától, írja a szerző, aki roppant érdekesnek találja azt is kiemelni, hogy az elsőligás Sepsi OSK játékosai Erdély címerét viselik a mezükön. Ezzel kapcsolatosan gyorsan helyszínt vált a riporter, s noha durva jelzők nélkül, de negatív megvilágításban sorolja a székelyföldi jégkorongcsapatok és játékosaik „kilengéseit”. Például azt, hogy nemrég egy – zömmel székelyföldiekből álló – gyermekcsapat a kanadai Quebecben Romániát képviselve lett tornagyőztes, de a játékosok Erdély címerét viselték a mezükön. Vagy másik alkalommal, egyik ifjúsági világbajnokságon a román válogatott magyar játékosai „a székely himnusz szenvedélyes éneklésével” ünnepelték, hogy felsőbb értékcsoportba jutottak.

A napilap megkeresésére Jenei Imre határozottan cáfolja azokat a korábbi híreket, miszerint Orbán Viktor magyar kormányfő felkérte volna, legyen tanácsadója. A 81 éves szakember elmondta, Nagyvárad közelében létesül egy futballakadémia, amit a magyar kormány is támogatna, ennek kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fogadta volna budapesti hivatalában, de az utazás miatt késett, a megbeszélés elmaradt. A riporter „Románia arcán csattanó pofonnak” nevezi a magyar kormány újabb erdélyi sporttámogatási tervét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük