Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hogy áll az U21-es szabály?

Hogy áll az U21-es szabály? Sport

A Sepsi OSK csapatát is érintő, kizáró jellegű rendelet a romániai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (1. Liga), hogy a 16 csapatnak minden mérkőzésen pályára kell küldenie egy U21-es, azaz 21 éven aluli játékost. Pontosabban: a mérkőzés teljes idején pályán kell lennie legalább egy U21-es játékosnak. (Régebb akár 1 perc után is le lehetett cserélni az ifi játékost!)

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szorgalmas statisztikusai máris ismertették az eddig lezajlott fordulók legfőbb adatait. A 21 lejárt fordulóban a 16 csapat összesen 84 utánpótlás korú játékost küldött pályára, közülük 38 volt újonc az élvonalban. A legtöbb U21-es játékost szerepeltették: Farul 12, Dinamo 12, FCSB 7, Rapid 7, Chindia Târgoviște 6. A legkevesebbet játszatták: FC Botoșani 2, Sepsi OSK 3, CFR 3, FC Arges 3. A 84 U21-es játékos összesen 39 alkalommal volt gólszerző, ez az összes gólnak a 11,2 százaléka. A 4. fordulóban 5 gólt lőttek, fejeltek az U21-esek, ez a legjobb eredményük a 21 forduló leforgása alatt.

Hirdetés
Hirdetés

A legtöbb U21-es gól, csapatonként: Universitatea Craiova 11 (három játékos), FCSB 9 (két játékos), UTA 6 (egy játékos). Öt csapat van, amelyek 21 éven aluli játékosai nem szereztek gólt a 21 fordulóban: FCU Craiova 1948, Mioveni, Chindia, Dinamo, Voluntari.

Az U21-es góllövőlista élén: Jovan Markovic (Universitatea Craiova) 6, Ianis Stoica (FCSB) 5, Octavian Popescu (FCSB) 4, Claudiu Petrila (CFR) 4 gól. A 16 csapat mezőnyében egyetlenegy játékos, Bogdan Racovițan (FC Botoșani) volt mindig pályán a 21 forduló mérkőzésein. Az ő teljesítményének köszönhetően az FC Botoșani áll az első helyen azon a táblázaton, amely a kezdő csapatban szereplő U21-es(ek) által a pályán eltöltött időt jegyzi. A Farul Konstanca együtthatója sokkal gyengébb, mert gyakran cserél U21-est U21-essel, így egyénileg csökken a játékuk időtartamának átlaga.

Elemzők szerint az U21-es szabály idei megváltoztatásának egyik oka az, hogy a korábbi szabályt több edző is úgy alkalmazta, hogy a kezdő 11-ben nevezett U21-es játékost néhány perc játék után lecserélték egy másik U21-essel, így szerepeltettek meg nem is két utánpótláskorút egy mérkőzésen, ami fonák helyzeteket teremtett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük