Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hidegzuhany? Tiszta egészség!

Végre vége! Wales – Magyarország 2–0. Semmi sem rosszabb, mint a bizonytalansági állapot. A bíróság előtt álló vádlott, a CT-felvételt fejcsóválva néző orvos előtt szorongó beteg általában megnyugodnak, amikor megtudják a határozatot. Ez van, mások is leülték azt a három évet, hallottunk még csodamód gyógyulásról, csak ez a várakozás ne tartson többet, ne szédítsenek értelmetlen vigasztalással, mert beleőrülünk…

Hirdetés
Hirdetés

Hónapokon át hallottuk a meséket a Rossi-gárda esélyeiről. Volt egy sikerünk a kivételesen pocsék napot kifogott horvátok ellen, sikerült nem kikapni Azerbajdzsánban (mi a csodát keresnek a derék azírok egy Európa-bajnokságon, nem fér a fejembe), tehát mi vagyunk a világ közepe. Röhejes.

Nézzünk szembe a valósággal. Nem lehet a végtelenségig emlékekből élni. Az Aranycsapat volt és kész. Az Albert Flórián Fradija volt, nincs. Tépjük már ki elménkből a rögeszmét, hogy futballnemzet vagyunk, és muszáj az legyünk. Nekem is volt egy díjbirkózó dédapám, de attól nem vagyok izompacsirta. Negyedikek lettünk a csoportban, a sorsoláskor egy óvodás előre megmondta volna, hogy ez lesz. Szlovákia is elhagyott. Amikor én megszülettem, 1954-ben, négy-egyre vertük Csehszlovákiát, 1970-ben már ők vertek minket négy-egyre a híres elosztó mérkőzésen. (Emlékezünk Szepesi refrénjére? Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok!) Akkor a meccs vége felé a magyar edző két cserét eszközölt, betette Puskást és Kocsist, két Lajost, hogy ráijesszen az ellenfélre… Ma már Csehszlovákia maradék fele is simán elbán velünk, illetve focistáinkkal.

Vannak úszóink, legyünk büszkék rájuk. Ezerszer jobban örvendek egy apró úszómedencének, ahol naphosszat lubickolhat napközistől nyugdíjasig bárki, mint egy méregdrága stadionnak. És az atlétika! Abból a pénzből, amit a felsőkuncsikóvári kétballábasak kapnak, fel lehet nevelni három vágtázó stafétát, fiút-lányt. Fejezzük be a focinosztalgiát! Svájc sem Tell Vilmos-féle almalenyilazókból él, hanem bankokból. Okosan, mint egy tejbegyűjtő cég. Hozzátok ide a tejeteket, nyugi, visszakapjátok. Mi csak a fölét szűrjük le, ti vihetitek a 0,5 fokos URH-dobozokat a Pennybe.

Zárójelben. Ha Magyarország, Románia és Wales a Premier League-ben játszanának, a többi csapat ujjongana, nem kellene a kieséstől rettegniük.

Zubreczky Antal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük