Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hazai pályán Tokióért

Vasárnap rajtolt az olimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelten fontos vízilabda Európa-bajnokság. Nemcsak az dől el a budapesti rendezésű kontinenstornán, hogy még melyik férfi és női válogatott jut ki egyenes ágon Tokióba, hanem az is, melyik együttes szerepelhet a tavaszi kvalifikációs tornán. Mivel a magyar csapatoknak még nincsen kvótája, a minimális cél nem lehet más, mint a kvalifikációs tornán való indulási jog megszerzése.

100 éve nem fordult elő olyan, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott nem jutott ki nyári olimpiára – az 1984-es bojkott miatt a Los Angeles-i olimpián nem indulhatott magyar csapat –, míg a női válogatott az első 2000-es játékokon kívül eddig mindegyik olimpián ott lehetett. A cél 2020-ban is az, hogy a Märcz Tamás vezette férfi és a Bíró Attila irányította női válogatott is ott legyen a világ legrangosabb sporteseményén.

Bíró Attilával egyszer már sikerült a bravúr, 2016-ban ugyanis megnyerte az Eb-t a női csapat (2018-ban Barcelonában negyedik helyen végzett), az aranyérem a budapesti tornán repülőjegyet jelentene Tokióba. A magyar válogatott a tegnapi bemutatkozás után sorrendben hétfőn Szlovákiával, szerdán Oroszországgal, pénteken Görögországgal, végül jövő vasárnap Szerbiával találkozik a csoportkörben, amelyből a két hatos első négy-négy helyezettje jut a negyeddöntőbe.

Hirdetés
Hirdetés

A férfi csapatnak legutóbb 1999-ben Kemény Dénes irányításával sikerült felállni a dobogó legfelső fokára Eb-n, a válogatottnak tagja volt a jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás is. A 2018-as kontinenstornán a csalódást keltő 8. helyen végzett a válogatott, a biztos olimpiai szerepléshez ennél jobban kell szerepelnie Varga Déneséknek. A csapatkapitány az Eb előtti sajtótájékoztatón elárulta, hazai pályán az Eb-győzelem a célja magyaroknak. A magyar válogatott – amely kedden mutatkozik be az Eb-n – a spanyolokkal, a törökökkel és a máltaiakkal találkozik a Duna Arénában. A csoportok első helyezettjei a negyeddöntőbe, a második és harmadik helyezettjei pedig a nyolcaddöntőbe jutnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük