Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Górcső alatt a Novák-rendelet

Górcső alatt a Novák-rendelet Sport

A gsp.ro sporthírportál ízekre szedve elemezte azt, hogy a romániai élvonalbeli labdarúgó bajnokság 2022–2023-as idényének legelső fordulójában a 16 csapat hogyan teljesítette Románia Sportminisztériuma 2022. évi 500-as számú rendeletének előírásait, ami minimum 40 százalékban határozza meg a román állampolgárságú játékosok kötelező létszámarányát a mérkőzéseken. (Tehát nem a külföldiek részaránya lehet maximum 40 százalék, noha a végeredmény majdnem-majdnem ugyanaz.)

Hirdetés
Hirdetés

A tanulmány következtetése az, hogy az 1. Liga egész mezőnyéből csak két (!) csapat akadna fenn a Novák-rendelet rostáján, legalábbis az első bajnoki forduló számainak alapján. A FCU Craiova 1948 a teljes játékidőben megszegte a rendszabályt, a végső sípszónál például már csak 2 román állampolgárságú játékosa volt pályán, az FC Voluntari a mérkőzés kétharmadában volt rendeletsértő.

Íme, a mezőny rangsora abban a megközelítésben, ha a Novák-rendelet a pozitív szempont: a CS Mioveni került az első helyre, a kezdő 11-ben 10 román állampolgárságú játékosa volt, a mérkőzés idején végig legkevesebb 10 román játékos volt a pályán, és szintén 10 az egy időben legtöbb román állampolgárságú focista száma. Második a Farul Konstanca, amelynél az első és harmadik szám 10-es, ám adott időszakban volt 9 román állampolgárságú játékosa is a pályán. A további rangsor, a három-három szám az előbb említett szempontokat követi: Chindia Târgoviste 9-9-10, SEPSI OSK 9-7-9, FC Botosani 9-6-9, Universitatea Craiova 8-8-9, Rapid Bukarest 8-8-9, FC Hermannstadt 8-8-9, Universitatea Kolozsvár 8-7-8, Petrolul Ploiesti 6-6-7, FC Arges 6-6-6, UTA 6-5-7, CFR Kolozsvár 5-5-6, FCU Craiova 4-2-4, FC Voluntari 3-3-6.

Egyszerű matematikai számítás alapján a Novák-rendelet tiszteletben tartásához minimum 5 román állampolgárságú játékosra van szükség, mert 4 játékos nem éri el a 40 százalékot. Némelyek viccelődtek is a rendelet merev határértékein, mondván, hogy egy csapatnak 4,4, azaz majdnem 4 és fél román játékost kell pályára küldenie, pályán tartania.

A gsp.ro két képzeletbeli csapatot állított össze. A román állampolgárságúak legjobb 11-ében két játékos került be a Sepsi OSK-ból: a hátvéd Bălasa és a középpályás N. Păun Ugyanakkor a külföldiek képzeletbeli válogatottjának középcsatára Damascan (Moldávia), szintén a Sepsi OSK-tól.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a romániai Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) nem kötelezi a 16 csapatot arra, hogy betartsák a Novák Károly Eduárd sportminiszter által kihirdetett rendeletet. A szakszövetség azt javasolta, a rendeletet módosítsa úgy a sportminisztérium, hogy a mérkőzéskeretben legyen kötelező minimum 8 román állampolgárságú játékos, de azt minden csapat szabadon eldönthesse, hogy kiket küld pályára voltaképpen. A szakszövetség kompromisszum hiányában a Novák-rendelet elleni bírósági eljárásokat javasolja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 11., 9:50
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Csak tudnám mitől ” szuper ” az óvláh 1. Liga ??? Mihez , kihez képest „szuperebbek”? Európa leg szir-szarabb bajnokságát illetik a nagyképű , semmirekellő ,gazember frf-sek ezzel a fellengzős névvel?