Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Generációváltás a KSE-nél

Generációváltás a KSE-nél Sport

Elkezdte a ráhangolódást a küszöbön álló bajnoki idényre a Kézdivásárhelyi SE felnőtt női kosárlabdacsapata. Mint ismeretes, noha egy hónap múlva elvileg kezdődik a pontvadászat, még sem a résztvevők pontos száma, sem a versenynaptár nincs konkrétan leszögezve.

 

Továbbra is sok a kérdőjel az élvonalbeli női bajnokság kapcsán, a szövetség elképzelése szerint idéntől nem létezik másodosztály, cserébe a csapatokat két vagy akár három értékcsoportba sorolják be, ami elméletileg lehetővé tenné bármelyik csapatnak, hogy országos bajnoki címet szerezzen, feltéve, ha megnyeri az alapszakaszt, és jól menetel a rájátszásban. Másik fontos változás, hogy megszűntették az utóbbi évek gyakorlatát, miszerint az élvonalbeli kluboknak kötelezően szatellit csapatokat kellett működtetniük, emiatt valószínűleg kevesebb alakulat áll rajthoz idén. Cserében viszont kötelezővé tették, hogy a klubok utánpótlás csapatokkal nevezzenek az ifjúsági bajnokságokban, illetve korlátozták a külföldi játékosok számát a parkettán, és kötelezővé tették két U23-as romániai játékos szerepeltetését az első két negyedben.

A változtatások egyik hozadéka valószínűleg az lesz, hogy csökken az élmezőny színvonala, másrészt viszont megnő a tehetséges fiatal játékosok iránti kereslet. Ez hosszútávon mindenképp gyümölcsöző lehet a fiatal hazai kosarasok számára. A kluboknak is jobban oda kell figyelniük az utánpótlás-nevelésre, ugyanakkor a sportiskoláknak és más ifjúsági magán kluboknak is lesz, amiért dolgozniuk.

Az idény elején a jórészt helyi és megyei támogatásból fenntartott klubok háza táján nagy a bizonytalanság, egyrészt amiatt, hogy a szövetség 5-10 ezer eurós garanciapénzt követel a kluboktól, másrészt mivel az önkormányzatok is nehéz anyagi helyzetben vannak.

 

Többen kiestek a csatasorból

Ilyen előzmények után kezdték el az edzéseket augusztus 15-én a KSE játékosai az immár negyedik céhes városbeli szezonjára készülő Ljubomir Kolarevic vezetésével. Mint ismeretes, az utóbbi években Kézdivásárhelyt a másodosztályban jórészt 20 év alatti, helyi és környékbeli székely játékosok képviselték, azonban idéntől nemzedékváltásra és jelentős változásokra kényszerül a keret. Történt ugyanis, hogy a lányok közül többen leérettségiztek és egyetemre mennek, van, aki lesérült és olyan is, aki abbahagyta a versenysportot. Kovács Kincső és Biszak Boglárka Kolozsváron egyetemista, Boglárka az élvonalbeli Egyetem csapatánál folytatja pályafutását. Bartók Rita az Aradi ICIM-hez igazolt, a gyergyószentmiklósi Csíki Barbara Győrben próbál szerencsét, míg az érettségi előtt álló csíkszeredai Incze Henrietta a tanulás miatt felhagyott a versenysporttal. Az amerikai egyetemi ösztöndíjra pályázó Voloncs Orsolya a szezon végén térdszalagszakadást szenvedett, azóta megműtötték, de valószínűleg csak a szezon második felében léphet pályára.

A tavalyi keretből maradt: Debreczi Iringó, Csurulya Helga, Istók Anita, Czimbalmos Tímea, Bölöni Noémi, Holinka Hanna, Voloncs Orsolya. Az NMSK U16-os csapatából csatlakozik: Sós Johanna, Lénárt Andrea és Szigethy Zsanett.

 

Két idegenlégióssal tárgyalnak

A szerb szakembernek a kosár alatt magas posztokon bevethető játékosokkal vannak gondjai, hiszen a távozók közül négyen is ezeken a posztokon játszottak, emiatt kénytelenek legalább két játékost igazolni a palánk alá. Két idegenlégióssal is tárgyalnak ez ügyben, akik valószínűleg a hónap közepétől csatlakoznak a kerethez.

A kézdivásárhelyi utánpótlás is nagyon ígéretes, az elmúlt szezonban a Farkas Alpár által vezényelt NMSK remek teljesítményt nyújtott azáltal, hogy ötödik helyen végzett az U14-es országos bajnokságban, és néhányukra a válogatottbeli edzők is felfigyeltek. Idén még korai lenne beépíteni őket a felnőttcsapatba, de pár év múlva eljön az ő idejük is. A KSE elsőszámú célkitűzése továbbra is a helyi és környékbeli utánpótlás kinevelése marad.

A csapat legjelentősebb támogatói az idei szezonban: a kézdivásárhelyi és a Kovászna megyei tanács, valamint a New Fashion, Zarah Moden, Julius Meinl, Autofanatik, Hell-Com, United Vision (Brassó), Hargita Gyöngye (Csíkszereda), O3 Trade (Kolozsvár).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük