Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaggá vált olimpikonok

Gazdaggá vált olimpikonok Sport

Egyik brit napilap a tokiói nyári olimpia apropóján elkészítette a világ leggazdagabb olimpikonjainak a listáját. A második helyen székelyföldi felmenőkkel is rendelkező erdélyi üzletember áll, aki téli olimpián szerepelt egy alkalommal.

Az összeállítás szerint az olimpiai játékokon részt vett sportolók, illetve egykori sportolók közül a második leggazdagabb Ion Țiriac. A jelenleg 82 éves üzletember, volt teniszező, 1964-ben, Innsbruckban tagja volt a román jégkorong-válogatottnak. Az olimpia B-csoportjában, a fele arányban székelyföldi magyarokból álló romániai csapat a következő eredményeket érte el: 1–6 Lengyelországgal, 4–6 Japánnal, 5–5 Jugoszláviával, 5–2 Ausztriával, 2–4 Norvégiával, 6–2 Olaszországgal, 8–3 Magyarországgal. Ezáltal harmadik hely a B-értékcsoportban, tizenkettedik hely az olimpián. Az olimpiai torna elején a román válogatott 7–2-re kikapott az USA csapatától, így került a 9–16. helyekért kiírt B-csoportba. A tornán játszó Ion Țiriac vagyonát 1,2 milliárd fontsterlingre becsüli a Daily Star, igaz, pontos időszak megjelölése nélkül. Tény, hogy Țiriac az, aki a leggazdagabb romániai állampolgárok listáján (Capital és Forbes összeállítások alapján) a legtöbbször volt 1–10., sőt első vagy dobogós helyezett.

Hirdetés
Hirdetés

A gazdaggá vált olimpikonok, olimpiákon szereplő veterán vagy aktív sportolók tízes rangsora a vagyon alapján: 1. Michael Jordan (USA, volt kosárlabdázó) 1,6 milliárd fontsterling, 2. Ion Țiriac (Románia, volt jégkorongozó és teniszező) 1,2 milliárd fontsterling, 3. Anna Kasprzak (Dánia, díjlovagló) 1 milliárd fontsterling, 4. Floyd Mayweather (USA, volt ökölvívó) 871 millió fontsterling, 5. Lionel Messi (Argentína, labdarúgó) 436 millió fontsterling, 6. Roger Federer (Svájc, teniszező) 327 millió fontsterling, 7. Serena Williams (USA, teniszező) 163 millió fontsterling, 8. Caytlin Jenner (USA, atléta) 72 millió fontsterling, 9. Usain Bolt (Jamaica, atléta) 65 millió fontsterling, 10. Michael Phelps (USA, úszó) 58 millió fontsterling. Átszámítva 1 font (GBP) 1,378 amerikai dollár (USD).

A digisport.ro hírportál értesülései szerint Ion Țiriac vagyona 2019 ősze és 2020 ősze között 200 millió dollárral emelkedett, ezzel utolérte az akkor leggazdagabb román állampolgárnak minősített Daniel Dinest, aki az UiPath cég létrehozójaként vált ismeretté.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük