Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felforgatott pontvadászat

Felforgatott pontvadászat Sport

Hosszas huzavona után kialakult a női kosárlabda Nemzeti Liga 2018–2019-es versenynaptára, a Román Kosárlabda-szövetség tájékoztatása szerint 13 csapat indul az élvonalbeli bajnokságban. A csapatokat két értékcsoportra osztják, az elsőben találjuk a címvédő Sepsi–SIC-et, míg a másodikban a fiatal erőkből álló Kézdivásárhelyi SE-t.

Az első, A-jelű értékcsoportba hat, a második, B-jelűbe hét együttest sorolt be a hazai szakszövetség, amelyek oda-vissza alapon megmérkőznek egymással a pontvadászat első szakaszában október 6. – december 19. között. Az A-csoport meccseinek elvileg semmi tétje sincsen, hiszen helyezéstől függetlenül kvalifikálják magukat a középdöntőbe.

Ezt követően a második bajnoki szakaszban piros és sárga jelzésű csoportokat alkotnak majd a csapatok. A piros-csoportban találjuk az A-csoport mindegyik csapatát, de csatlakozik hozzuk a B-csoport legjobbja. Újabb oda-visszavágó kör következik, mindegyik csapat nulláról kezdi a középdöntőt, de ezeknek a meccseknek már tétjük is van, hiszen a végső sorrend meghatározza a rájátszás párosításait.

A középszakasz végén a piros-csoportbeli hét együtteshez csatlakozik a 8. helyen a sárga-csoport győztese, így alakul ki a rájátszás nyolcas mezőnye. A rájátszásban három nyertes meccsig tartó negyeddöntőt rendeznek, az elődöntő és a döntő is egyik fél három győzelméig tart. Az 5–8. helyért – a negyeddöntő után – két nyertes meccsig tartó párharcok döntenek. A 9–13. helyért öt meccset rendeznek majd két tornán.

Az A-csoport összetétele: Sepsi–SIC, Szatmárnémeti VSK, Brassói Barcaság, Kolozsvári Egyetem, Aradi FCC ICIM, CSM Târgovişte.

A B-csoport összetétele: Konstancai Phoenix, Nagyvárad, Bukaresti Rapid, Bukaresti Agronomia, Kézdivásárhelyi SE, Alexandria, Marosvásárhelyi VSK.

Az első fordulót október 6-án rendezik, és rögtön rangadóval indítanak, ugyanis a Sepsi Arénában a két utóbbi bajnok csap össze, a címvédő Sepsi–SIC és Târgovişte. A KSE október 13-án kezd hazai környezetben a Konstancai Phoenix ellenében.

A Román-kupában is jelentős változásokat vezet be a szövetség, lemondtak az előző két évben alkalmazott nyolcas döntő (Final 8) rendszeréről, helyette négyes döntőt (Final 4) rendeznek a kiírás végén. Addig, oda-visszavágó rendszerben zajlanak majd az első és második selejtezőkörök. Az első körben a címvédő, és a FIBA Európa-kupa résztvevő Sepsi–SIC szabad lesz. Hat meccset rendeznek szeptember 26-én és 29-én. A továbbjutókhoz csatlakozik a háromszéki alakulat, illetve az első kör kiesői közül a legjobb együttes (lucky-looser). A 2. fordulóban négy mérkőzést rendeznek jövő év február 27-én és március 6-án, a párosításokat a FRB fogja kisorsolni. A Final Four-t március 30–31-én bonyolítják le.

A Román-kupa első körének programja: Szatmárnémeti VSK – Bukaresti Rapid, CSM Alexandria – Bukaresti Agronomia, Kolozsvári Egyetem – Konstancai Phoenix, CSM Târgoviște – Marosvásárhelyi VSK, Nagyváradi CSU –Kézdivásárhelyi SE, Aradi FCC ICIM – Brassói Barcaság 2011.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük