Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezüstök viselése

Az mondják, kieséses rendszerben zajló sportviadalokon lélektanilag jobb egy bronzéremmel befejezni, mint ezüsttel. Merthogy az ezüst mindig a záró vereség keserű maradványa, míg a bronz a záró győzelem édes gyümölcse. Az aranyöröm és a bronzvigasz között gyakran fakul az ezüst. Nemcsak fakul, hanem évek, évtizedek után is sóhajokat fakaszt. Az ezüstnek a bronznál nagyobb sportértéke nehezen képes feledtetni az „arany lehetőségének” elszalasztását.
Sajna, vannak találó (erőltetett?) példáink, az Aranycsapat veresége az 1954-es vb-döntőben, a női kézilabda-válogatott hihetetlen veresége a 2000-es olimpia és a 2003-as vb döntőjében, 6–7 gólos előnyről. A magyar női kajaksport színvonalát mutatja, hogy az 500 méteres távon csalódás az egyéni, a páros és a négyes ezüstje, hogyha néha netán – Isten őrizz! – előfordul. De lehetne említeni Imre Géza párbajtőr ezüstjét is a 2016-os olimpián (14–10-ről 14–15 a döntőben). Ezek az ezüstök olykor már-már a kudarc sportszinonimái. A bronzok miatt nem szokás keseregni sem díjátadáskor, sem később.
Az ezüst azonban nemcsak csalódást okozhat, hanem dacosságot, bizonyítási vágyat is gerjeszthet. Ez a gyakoribb. A magyar leány U18-as kézilabda-válogatott a legjobb a korosztályában, de a sok egyéni hiba miatt az orosz erő előtt meg kellett hajolnia a világbajnokság döntőjében. Keseregni nincs sem ok, sem idő, mert jövőben ugyanaz a csapat (felerősítve) U19-es Európa-bajnokságot nyerhet Győrben, és két év múlva, a nyári olimpia évében szintén aranyéremért utazhat Romániába, hiszen Brassó és Bukarest az U20-as vb színhelye.
Rasovszky Kristóf az első sportoló, aki egy évben a nyílt vízi úszó Európa-bajnokság mindegyik számában érmes lett. Győzött az 5 kilométeres távon, majd 10 km-en sajnálatos bakival lett második. Ahogy beúszott a célfotóhoz, a bal karja ugyan előbb ért át a vonalon, mint a vetélytársé, ám a szabály az, hogy a víz fölötti pannót meg kell érinteni, az hitelesíti a beérkezést. A holland vetélytárs ebben gyorsabbnak bizonyult, noha voltaképpen másodikként ért célba. Az ezüst nem elkeserítette, hanem megerősítette Rasovszkyt, aki győzött a kegyetlen 25 km-es távon! Az olimpiára a 10 km aranyesélyeseként érkezhet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük