Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erősíti az immunrendszert a mozgás

Erősíti az immunrendszert a mozgás Sport

A koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztett iskolai oktatás nem csak a tanintézményektől tartja távol a gyerekeket, hanem az edzőtermektől is. Háromszéken számos gyerek sportol egy-egy klubnál: labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, atlétika, asztalitenisz, cselgáncs, birkózás, karate, és a sort folytathatnánk.

Hirdetés
Hirdetés

A korlátozások miatt valamennyi egyesület felfüggesztette az edzéseket mindaddig, amíg az iskolai oktatás nem indul újra. A hagyományos tanítást felváltotta a virtuális oktatás, ez a módszer a sportban is felütötte a fejét.

A sepsiszentgyörgyi Sport-All SE karatésai mondhatni az utolsó pillanatokig kitartottak az edzésekkel – tudtuk meg Vass Hunor szakvezetőtől. Március 10-én érkezett a hír, hogy nem készülhetnek többé a különböző tanintézményekben, sportlétesítményekben. Ekkortól fogva még néhány napig a stadionban edzettek, a szakember kéthetes edzéstervet dolgozott ki, ami viszont három nap alatt befuccsolt, mivel a stadiont is lezárták a hatóságok.

„Ekkor a gyerekek 2-3 fős csoportokban jártak ki edzeni az erdőbe, jobban mondva futni, erősíteni, hogy a sportformát megőrizzék. Néhány napja már ez sem teljesíthető. Mi, az egyesület edzői és a szülők is kijárási tilalmat rendeltünk el sportolóink számára” – mondta el érdeklődésünkre Vass Hunor. – „A héttől összeállítottam egy otthon, egyénileg is elvégezhető gyakorlatsort. Elsődleges célként az mozgás általi egészségfenntartásra helyezzük a hangsúlyt. Természetesen sportágspecifikus részt is tartalmaz a program, de tekintve, hogy minden belátható időn belüli versenyt töröltek, így a fő célunk az, hogy naponta egy órát otthoni körülmények között edzhessenek a gyerekek” – tette hozzá.

Vass Hunor azt is elárulta, hogy online rendszeresen tartják a kapcsolatot a tanítványokkal, ha már nem tudnak közvetlen módon találkozni a szellemiség és a csapategység fenntartása érdekében. „Reméljük, hogy mihamarabb túl leszünk ezen, és sportágtól függetlenül, mindannyian folytathatjuk munkánkat” – bizakodik Vass Hunor.

A Sport-All SE táncszakosztályának oktatói, Vass-Vitus Kinga és Sándor Lilla már a múlt hét közepétől elkezdtek online rendszerben dolgozni, így oldva meg az oktatást.

Fontos, hogy ebben az időszakban se hagyjunk fel a testmozgással, edzéssel, próbáljunk meg otthoni körülmények között mozogni, hiszen az elűzi a stresszt, amely rossz hatással van az immunrendszerünkre, arra pedig ebben az időben igencsak szükségünk van – tanácsolja Fekete Márton személyi edző, aki ügyfeleivel Facebook-csoportban tartja a kapcsolatot, ahol hasznos információkkal, napi edzéstervekkel szolgál számukra. „Jelenleg olyan eszközöket használunk az edzéshez, amelyek otthon megtalálhatók, átalakíthatók, mint például ötliteres PET-palackok” – közölte.

Fekete szerint nagyon fontos jelen helyzetben a testmozgás, hiszen minden ilyen válsághelyzet stresszt eredményez. „Az, hogy mindenki otthon van, a szülők otthonról dolgoznak, a gyermekek nem mennek iskolába, óriási feszültséget tud okozni. Ebben a helyzetben én mindenkinek ajánlom az otthoni testmozgást, legalább egy rövid sétát az udvaron, ne felejtsük el a fény fontosságát is, ne gubózzunk be a tévé elé, próbáljunk a szabadban, a napon lenni minél többet” – tanácsolja.

Továbbá fontos odafigyelni az étkezésre is, hiszen stresszhelyzetben fokozódik a túlevés esélye is. „Figyeljünk arra, hogy pontos időközönként együnk, ne össze-vissza. Ami még nagyon fontos, az alvás. Minél kialvatlanabb, minél fáradtabb egy ember, annál stresszesebb. Amúgy is egy stresszes élethelyzetben vagyunk, ajánlom mindenkinek, hogy időben feküdjön le, figyeljen a minőségi alvásra” – fogalmazott a személyi edző.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük