Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdővidékről Konstancára

Erdővidékről Konstancára Sport

Mint ismeretes, Verestóy Attila szenátor, a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club (SZKC) főtámogatójának elhunytával a férfi kézilabda Bölények Ligájában érdekelt székely klub visszalépni kényszerült a pontvadászatból. Az SZKC játékosainak zöme az országban talált magának új csapatot, de olyan is akadt, aki külföldön folytatja tovább pályafutását. Az erdővidéki származású Csog Vencel a bajnoki címre pályázó Konstancai Dél-Dobrudzsa KC ajánlatát fogadta el.

– Hogy alakult a gyerekkora, miként döntött a kézilabda mellett?

– A szüleim sokat gondolkodtak azon, hogy miként tudnának kedvezőbb feltételeket biztosítani nekem és a húgomnak, ezért döntöttek a költözés mellett. A második osztályt már Udvarhelyen, a Móra Ferenc Általános Iskolában kezdtem, a negyedik osztályban focival próbálkoztam, ami nem ment olyan rosszul, ötödik osztálytól csatlakoztam az SZKC utánpótlásához, és ott ragadtam. Részt vettem versenyeken, és a jó eredményeknek köszönhetően mind nagyobb és nagyobb kihívásnak éreztem a kézilabdát. Egyre komolyabban vettem, aminek eredménye is volt, mivel az országban a legjobb szélsőnek választottak ifi kettes kategóriában két egymást követő évben is.

– Hogyan jutott szerephez a felnőtt csapatban?

– 2016-ban hívtak be az ifi-válogatottba, ahol az első meccsem után kapitánynak választottak. Részt vettem Eb-selejtezőkön, vb-selejtezőkön is, és folyamatosan kaptam a behívókat a nemzetközi mérkőzésekre, amelyeken több mint tíz alkalommal vettem részt. Az első profi szerződésem 18 évesen írtam alá az SZKC-nél, amely öt évre szólt, ebből sajnos csak kettőt tudtam teljesíteni a kialakult helyzet miatt. Tavaly októberben volt az első hivatalos felnőtt válogatottbeli szereplésem, ahol rögtön két alkalommal is pályára léphettem Portugália ellen. Összesen harminc-harminc percet játszhattam, ezalatt három, illetve két gólt szereztem, ami szerintem jó bemutatkozás.

– Miként érintette a csapat váratlan visszalépése a bajnokságból?

– Nagyon sajnálom, hogy így alakult a csapat sorsa, s azt is, hogy ilyen módon kellett eljöjjek onnan. Nekik köszönhetek szinte mindent, ezért nagyon bízom abban, hogy minél hamarabb lesz Udvarhelynek hasonló szintű csapata, hogy az ott élő gyermekeknek legyen esélyük elhelyezkedni, legyen céljuk, ahová el akarnak jutni.

– Hogyan került kapcsolatba jelenlegi csapatával?

– A konstancai csapat régóta szeretne szerződést kötni velem, szinte két éve tartjuk a kapcsolatot az ottani vezetőséggel, de nem akartam itthagyni az SZKC-t, s ha a csapat megmaradt volna, én is maradtam volna, ez biztos. November óta hivatalos menedzserem van Valentin Ghionea személyében, akivel közösen döntöttünk Konstanca mellett, hiszen több ajánlatot is kaptam pár nap alatt. Úgy gondolom, nagyon erős csapathoz kerültem, ahol rengeteget tanulhatok, sok tapasztalt játékos van, akiket személyesen is ismerek a válogatott-mérkőzéseknek köszönhetően, mint például Buricea, Cutura vagy Toma.

– Milyenek az elvárások, mennyi időre szól a szerződése?

– Fiatal vezetőség van, és nagyon komolyak az elvárásai, hiszen az idei cél az első hely megszerzése. A szerződésem két és fél évre szól, előreláthatóan Buricea át szeretné adni a helyét, mivel 37 éves, és ez az életkor már nem számít fiatalnak ebben a sportágban. A közeg nem ismeretlen teljesen, 4-5 játékost ismerek személyesen, a szállás, ellátás természetesen biztosítva van, úgyhogy biztos vagyok benne, jó helyre kerülök. Egyedüli hátrány az a távolság a szüleimtől, családomtól, barátaimtól, szülőföldemtől.

– Szülei mennyire támogatják pályafutását?

– Mindvégig teljes mértékben mellettem álltak, és most is támogattak a döntésemben. Tudtuk, hogy eljön ez az idő, amikor el kell szakadnunk egymástól, fel voltunk készülve erre. Nem gondolkodtam sokat a döntésen, úgy hiszem, előbb-utóbb meglesz a gyümölcse. Szeretnék dobogón végezni, Európa-kupában játszani, amire egész jó esélyünk van. Emellett a helyem a válogatottban is biztosabb azáltal, hogy másfél órára fogok lakni a fővárostól. Büszke vagyok, hogy idáig eljutottam, hiszen tudomásom szerint még soha senki nem igazolt Konstancára Székelyudvarhelyről.

A Vencivel való beszélgetés óta lejátszotta első mérkőzését új csapata színeiben, 32-27-re győztek Jászvásár ellen, egy félidőnyi játékidőt kapott. Három próbáélozásból három gólt szerzett, ami kiváló bemutatkozásnak minősül. Csapata hivatalos Facebook-oldalán rövid kisfilmet is készítettek első edzéséről, valamint fotók is készültek a vasárnapi mérkőzésről, amelyek szintén megtekinthetők a HC Dobrogea Sud Constanta nevű közösségi oldalon. A róla készült kisfilmben elhangzottak szerint csapata nagy reményeket fűz hozza, sőt, állításuk szerint a román férfi kézilabda-válogatott elkövetkező 10-15 évének kiemelkedő alakja lehet belőle. Ehhez sok sikert kívánunk!

 

Lázár Szilárd

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások