Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Épül, szépül az új stadion

Épül, szépül az új stadion Sport

Az ország egyik legmodernebb és legszebb stadionja épül Sepsiszentgyörgyön. A stadion homlokzata Makovecz Imre és Kós Károly stílusát idézi, és biztosan páratlan lesz az országban. Az alsóházi rájátszásban érdekelt Sepsi OSK új otthonának látványterveit hétfőn mutatta be a sepsiszentgyörgyi klub tulajdonosa, Diószegi László és alelnöke, Kertész Dávid.

Hirdetés
Hirdetés

A 2019 áprilisában elkezdett építkezés a felénél tart, ha minden a terv szerint halad, várhatóan november végére készül el az új stadion, jelentette be Diószegi László. A klubtulajdonos elmondása szerint a múlt héten véglegesítették a stadion főhomlokzatának végleges tervét, amelyet most tártak először a nyilvánosság elé, és amelynek különlegessége, hogy a Makovecz Imre és Kós Károly által tervezett építmények stílusát idézi. Az országban egyedülállónak számító főhomlokzat tornyos betonlemez szerkezete olyan bádoglefedést kap, amelynek színe harmonizál a szomszédságban levő Sepsi Arénáéval.

A Sepsi OSK új otthona 8450 férőhelyes lesz (ebből 110 VIP-vendégeknek és 80 mozgássérülteknek, illetve kísérőiknek lesz fenntartva), és megfelel a legkorszerűbb követelményeknek, azaz az UEFA 4-es besorolásának, ami lehetőséget ad arra is, hogy akár Európa Liga-csoportmérkőzéseket is szervezzenek benne. Két darab legutolsó generációs, 7×5 méteres eredményjelző táblán lehet majd követni az eredmény alakulását.

Kertész Dávid a Sepsi OSK alelnöke közel 70 fényképen keresztül mutatta be a stadionépítés folyamatát, és a végleges látványterveket. „Végigsétáltam a létesítményt és állíthatom, hogy a lelátó minden egyes pontjáról kitűnő a kilátás, mindenhonnan élvezhető lesz a mérkőzés, tudniillik a gyep és a legelső sor között szinte két és fél méteres szintkülönbség van. 14 sor széket szerelnek fel a lelátóra, mind a négy sarka le lesz zárva az épületnek” – részletezte az alelnök, aki azt is elárulta, hogy zöldövezettel igyekeznek otthonosabbá tenni a teret, a stadion mögötti részre egy tavat is terveznek, amelynek környéke délutáni kikapcsolódásra, sétára alkalmas, azért, hogy amíg a gyerekek edzésen vannak, a rájuk várakozó családtagok itt sétálhatnak, lazíthatnak.

Kertész Dávid emlékeztetett, hogy a Sepsi Aréna mellett lévő tízhektáros területen már korábban felépült a három szabadtéri edzőpálya, két normál méretű (egyik műfüves, másik füves), és egy 60×90 méretű természetes füves pálya, amelyet rendeltetésszerűen használnak a klub utánpótláscsapatai. A Sepsi OSK alelnöke úgy véli, a kedvező időjárásnak köszönhetően az építkezés nagyrészt az ütemtervnek megfelelően alakult, a határidőket illetően kisebb csúszások vannak ugyan, de ezek behozhatók. A helyszínen jelenleg ágaskodó betonoszlopok, felszerelt lelátórészek és tetőszerkezet-elemek jelzik, hogy nagy erőkkel folyik a munka.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az új stadion mellett 500 parkolóhelyet alakítanak ki gépkocsiknak, ugyanakkor 22 parkolóhely áll majd az autóbuszok rendelkezésére. A focipályán egyedülálló gyepszőnyeget, úgynevezett hibrid borítást használnak majd, ami lehetővé teszi, hogy a szintetikus réteget átszője a természetes fű. Természetesen a pályafűtés és automatikus öntöző berendezés sem maradhat el, csakúgy, mint a korszerű világítóberendezés. Az éjszakai világítást a Philips cég biztosítja, amely a legújabb generációs LED lámpákat biztosítja a stadionba. Bejelentették, az épületet előre bekábelezik, megkönnyítve a tévétársaságok dolgát, minden kameraállásához biztosítanak csatlakozási lehetőséget, de külön szobával készülnek arra az esetre, amikor bevezetik a videobíró (VAR) rendszert. A kétemeletes stadion tribünjei alatt öltözők és bemelegítő termek kapnak helyet, a hazai csapatnak medence, szauna áll majd rendelkezésére. A sajtótájékoztatókra alkalmas terem mellé tervezik a Sepsi OSK szurkolói boltját és egy 65 férőhelyes sportpubot is.

Egyelőre még nem tudni, milyen nevet visel majd a létesítmény, a Sepsi OSK biztosan nem hiányzik majd a megnevezésből, de Diószegi László szerint nem a néven van a lényeg, hanem azon, hogy olyasvalami épül, ami sokak számára elképzelhetetlennek tűnt korábban, és elkészültével sokakat megkönnyeztet majd a „ha Isten megsegít, akkor a novemberi, vagy a legkésőbb jövő márciusi átadáson”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások