Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

EP: a FIFA súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének

EP: a FIFA súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének Sport

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének, mert Katar úgy nyerte el a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, hogy hiteles források szerint többeket megvesztegettek a szövetségben, ahol elharapódzott, rendszerszintű és mélyen gyökerező a korrupció – állapította meg az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás.

Az állásfoglalást megszavazó uniós parlamenti képviselők felháborítónak tartják, hogy a világbajnokság infrastrukturális kereteinek kialakítása során, több ezer elsősorban a katari építőiparban dolgozó vendégmunkás vesztette életét vagy sérült meg. A képviselők egyben arra is felszólították a FIFA-t hogy vállaljon részt az elhunyt munkások családjainak nyújtandó kárpótlásból.

Az állásfoglalás üdvözölte, hogy a katari kormány a munkavállalói biztosítási alapon keresztül 320 millió amerikai dollárt térített vissza a bérekkel kapcsolatos visszaélések áldozatai számára – akiknek nagy része külföldi, mert a becslések szerint a több mint két millió külföldi munkavállaló Katar teljes munkaerejének 94 százalékát teszi ki. A képviselők azonban sajnálatosnak tartják, hogy munkavállalók milliói és családjaik továbbra is ki vannak zárva a visszatérítésből, és azt kérik, hogy az alapot terjesszék ki úgy, hogy az a világbajnoksághoz kapcsolódó munkálatok kezdete óta ott dolgozó összes munkavállalóra kiterjedjen, magában foglalva valamennyi halálesetet és a munkavállalók emberi jogaival kapcsolatos egyéb visszaéléseket.

Az EP által elfogadott jelentés elítélte továbbá azt, hogy a katari jogszabályok értelmében az LMBTI-közösséghez tartozó embereket vádemelés vagy tárgyalás nélkül hat hónapig ideiglenesen fogva lehet tartani. Az állásfoglalás emellett felszólítja Dohát, hogy erősítse meg a nemek közötti egyenlőséget, fokozza a nők jelenlétét a munkaerőpiacon.

Az uniós parlament felszólította a nagy nemzeti labdarúgó szövetséggel rendelkező uniós tagállamokat – elsősorban Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot – hogy gyakoroljanak nyomást az Európai Labdarúgó Szövetségre (UEFA) és a FIFA-ra, hogy alapvető reformokat hajtsanak végre. Az állásfoglalás szerint a reformok között szerepelnie kellene a világbajnokságok szervezési jogának odaítélésére vonatkozó demokratikus és átlátható eljárások bevezetésének, valamint az emberi jogi kritériumok szigorú végrehajtásának a fogadó országokban.

forrás: MTI

fotó: fifa.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 25., 16:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem egyezett bele a FIFA a LMTBQ propaganda népszerűsítésébe, azért lettek hirtelen korruptak. A katariak 8 éve megkapták már a rendezés jogát, de most fizették le a FIFA-t? És az európai parlamentet ki fizette le, hogy 1 milliárd vakcinát vásárolt az adófizetők pénzéből?

 • User
  Dátum: 2022. november 25., 17:01
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mikor úgy akarták, ment a szivárvány a szalagon kívül még a stadion falán is. Most nem megy. hát nem engedik. Hajlékonyak, amint a támogatók fújják a nótát!

 • User
  Dátum: 2022. november 27., 13:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  „Európa egységes a célok tekintetében, a legfontosabb az, hogy Oroszország ne jelentsen veszélyt Európa biztonságára, és ehhez szükség van egy szuverén Ukrajnára.” Ki mondta? Orbán Viktor. Jaj szegény összezavart hívek. Igaz ezt külföldön mondja…

  • User
   Dátum: 2022. november 28., 9:09
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Na ez jó vicc! Ha az usa-tól ,az eu-tól meg a nato-tól függ ,akkor teljesen szuverén ,ugye?
   Meg hogy mindenét eladta/eladja…földjeit ,gyárait,a munkaképes polgárait számszerint 7,azaz hét millió ember aki elhagyta eddig az
   országot.Valaki nagyon fordítva ül a lovon.

 • User
  Dátum: 2022. november 28., 17:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Még mondom:
  Mikor úgy akarták, ment a szivárvány a szalagon kívül még a stadion falán is. Most nem megy. hát nem engedik. Hajlékonyak, amint a támogatók fújják a nótát! Belgiumban, Hollandiában és Dániában e megölelt menekültek, most takarítanak. Mindent össze!