Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emelt fővel távoztak

Emelt fővel távoztak Sport

Ki tudja, lehet, sok magyar van a világon, aki a labdarúgó Európa-bajnokság második felében már a német vagy a francia válogatottnak szurkol. Úgy okoskodnak, vagy csak egész egyszerűen úgy érzik, ha ezek minél magasabbra jutnak ezen a tornán, annál értékesebb az ellenük elért döntetlen. A vágyak matematikája azt mutatja, mindkettő lehet döntős.

Hirdetés
Hirdetés

Az Eb mérkőzésábráján a német válogatott a jobboldali ágon csak a döntőben találkozhat a franciákkal, amennyiben az utóbbiak kiütik Svájcot (a mérkőzés tegnapi lapzártánk után ért véget), és legyőzik a spanyol-horvát viadal továbbjutóját. Summa summarum, van esély arra, hogy az F-csoport adja legalább az egyik döntőst, sőt, lehet, az aranyérmest is. Az ilyen számolgatásoknak főleg eszmei értéke van, de Istennek hála, a magyar nemzeti csapat nemcsak ebből táplálkozik, ennél sokkal szilárdabb alapokon folytathatja játékát.

A nemzeti és nemzetközi sajtó (köztük a román is) napokon át a magyar válogatott bátor, küzdő, hősies futballjátékát méltatta. És eredményességét. A címvédő és előző világbajnokkal szembeni döntetlen eredményességet jelent, pláne, ha egyiknél még a győzelem is karnyújtásnyira volt.

Elemzők percnyi pontossággal kiszámolták már azt is, hogy a 2020-2021-es labdarúgó Európa-bajnokság döntő tornájának egyértelműen legerősebb csoportjában Magyarország válogatottja milyen „időszakmutatókkal” rendelkezik. A nemzeti csapat a rendes játékidő 270 percéből és a csaknem 20 percnyi hosszabbításokból összesen 12 percet volt hátrányban! Mégpedig – és kizárólag! – az Európa-bajnoki címvédő portugálok első góljától (84. perc) a mérkőzés végéig (96. p.) A címvédő világbajnokkal és előző vb-aranyérmessel szemben a magyar csapat egy másodpercig sem volt hátrányban, a magyarok ellen egyik sem vezetett! A három mérkőzésen előnyben volt a magyar csapat összesen 98 percig. A számokból kikövetkeztethető, hogy a három szupercsapattal szemben körülbelül három órán át döntetlen volt az eredmény. Különösen jó a három mérkőzés 65. perce: a portugálokkal 0-0, a franciákkal 1-0, a németekkel 1-0.

Magyar szempontból a tornának vége, de a három csoportmérkőzés szilárd alap lehet a szeptemberben folytatódó világbajnoki selejtezőkre. A lengyelek elleni budapesti csata 3-3-mal ért véget, de ott is remek volt az első óra (2-0-lás vezetés). A döntetlen nem tekinthető kisiklásnak, fikarcnyit sem csökkenti a magyar válogatott továbbjutási esélyeit. A vb-részvétel reális cél, elérhetőnek tűnik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük