Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a FIFA döntését

Elfogadta a FIFA döntését Sport

Életre szóló élménynek, kiváló tanulási lehetőségnek tekinti katari szereplését a nagykárolyi Kovács István futballbíró, aki egyúttal cáfolta a fizetéséről szóló találgatásokat. A játékvezető elmondása szerint még a felét sem kereste meg a világbajnokságon a sajtóban emlegetett összegnek, ugyanakkor elfogadta a FIFA döntését, hogy nem vezethetett mérkőzést.

Hirdetés
Hirdetés

A jelenleg legjobban jegyzett romániai játékvezető hazautazása után a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) online tévécsatornájának adott interjúban számolt be a katari tornán szerzett tapasztalatairól. A nagykárolyi származású szakember 8 mérkőzésen kapott szerepet tartalék (vagyis negyedik) játékvezetőként, többek között a spanyol–német csoportmérkőzésen és a portugál– svájci nyolcaddöntőben. Kovács István csodálatosnak nevezte a vébén átélteket, rengeteg pozitív élménnyel gazdagodott.

„Óriási megtiszteltetés volt, hogy ott lehettem, munkatársaimmal együtt rengeteg tapasztalatot szereztem, amelyeket egytől egyig felhasználhatunk majd” – fejtette ki a 38 éves játékvezető.

Kovács István közölte, a nyolc mérkőzésen tartalék játékvezetőként érzése szerint több tapasztalatot szerzett, mint ha egyetlen összecsapáson fújta volna a sípot központi bíróként. Hozzátette, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának a döntése volt, hogy nem vezetett mérkőzést a katari tornán, amit munkatársaival – Vasile Marinescu és Ovidiu Artene – együtt elfogadott. Ezzel a román sportsajtóban közölt cikkekre reagált, amelyek szerint Kovács nagyon lelkiismeretesen állt hozzá a Katarban a játékvezetők számára megszabott feladatokhoz, és „túlságosan” komolyan vette a fizikai felkészülést, e téren jobban teljesített kollégáinál, akikben szakmai féltékenység alakulhatott ki.

Az interjúban az erdélyi magyar játékvezető azokra a sajtóhírekre is reagált, miszerint alaposan megtömte a pénztárcáját a labdarúgó-világbajnokságon begyűjtött honoráriumokból. A romániai sajtó az elmúlt hetekben azt állította, hogy Kovács 70 ezer eurót keresett a vébé-részvételért, továbbá 2500 eurót minden egyes mérkőzésért. Így a játékvezetőnek a szenzációhajhász cikkek szerint 90 ezer euró ütötte a markát. A szakember elárulta, nagyon jót szórakozott ezeken a híreken. „Ennek az összegnek még a fele sem futott be a számlámra. A sajtóban emlegetett összeget még az a bíró sem kapja meg, aki a döntőt vezette” – szögezte le Kovács István. Aki mindazonáltal hozzátette, véleménye szerint amikor a legjobbak közé kerül egy sípmester, akkor megérdemli, hogy tisztességesen honorálják a munkájáért.

Kovács István csak szuperlatívuszokban beszélt a közel-keleti országban rendezett vb-n tapasztalt szervezésről, a körülményekről, a torna hangulatáról. „Nagyon jól sikerült vébé volt, örökre szóló élményeket szereztünk. Sokat kell még tanulnom, ugyanakkor nagyon jó tapasztalatszerzés volt annak érdekében, hogy tökéletesítsem a tudásomat a 2024-es Európa-bajnokságra és a következő, 2026-os világbajnokságra” – fejtette ki Kovács István a FRF-nek adott interjúban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük