Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élet a megvalósult álom után

Élet a megvalósult álom után Sport

Egy év telt el azóta, hogy a kézdivásárhelyi Oláh Attila beteljesítette legnagyobb álmát, hosszú évek kemény munkája után parakerékpárosként versenyezhetett a 2016-os Rio de Janeiro-i paralimpián. Azóta új álmokat kerget a rendkívül elszánt mozgássérült sportoló, motivációs előadásokat tart és egészséges társaival veszi fel a versenyt országos megmérettetéseken.

Oláh Attila akaratereje és rendkívüli küzdőszelleme sokak számára példaértékű, ezért egyre több motivációs előadás megtartására kérik fel. Az év elején a Magyar Ifjúsági Tanács meghívására a Dinamit! elnevezésű konferencián szólalt fel, e hónap közepén pedig a Dinamit! Turnén is részt vesz, azaz november 17–19. között Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön mesél tapasztalatairól és az elmúlt hat-hét év eseményeiről. November 11-én, szombaton a kézdivásárhelyi Vigadóban tartandó Mi leszek, ha nagy leszek? konferencián Út a megvalósult álomhoz címmel beszél arról a kitartó és fáradságos útról, amely Rio de Janeiróig vezette őt.

A kézdivásárhelyi fiatalember 2010-ben csatlakozott a csíkszeredai Tusnád Cycling Teamhez, akkortól változott meg az élete azáltal, hogy mindennapjainak szerves részévé vált a sport. Hivatásos sportolóként több Európa- és világkupán, illetve világbajnokságon indult, több kontinensen és számos országban megfordult, illetve eljutott a legjelentősebb viadalra, a parasportolók ötkarikás játékaira is.

Miután hazajött a paralimpiáról, útjaik szétváltak a Tusnád Cycling Teammel, közös megegyezéssel szerződést bontottak. Attila nem kívánta részletezni a különválás okait, azonban azt sejtetni engedte, hogy méltatlanul jártak el vele szemben, ezért kénytelen volt más alternatívák után nézni. A legkézenfekvőbb alternatívának a Kézdivásárhelyi Sportegyesület bizonyult, amelynek berkeiben több társával együtt újraszervezték a kerékpár-szakosztályt. A szakosztály az elmúlt időszakban ötletes gyerekversenyek, illetve kerékpártúrák szervezésével hallatott magáról, ezeken kívül különböző rangos megmérettetéseken is indultak.

A 28 éves parasportoló leginkább hegyikerékpáros viadalokon tette próbára magát az utóbbi időben, amelyeken rendre egyedüli mozgássérültként vette fel a harcot ép sportolókkal. Legutóbb, október végén a Prundun rendezett Maratonul Dunării nevű erőpróbán küzdött meg a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal. Mivel egy lábbal hajtja a kerékpárt, így a sár miatt sokszor kénytelen volt taszítani a bringát, ám ennek ellenére nem adta fel, és így is a kitűzött időn belül tudott célba érni a 36 kilométeres távon (2 óra 24 perc), 340 indulóból a 103. lett, a 19-29 éves korcsoportban pedig tizedikként ért célba.

Az idény legizgalmasabb versenyének a Transzfogarason lebonyolított King Of Transfăgărăşan nevű országúti viadal jelentette számára, ahol a Vidraru- és a Bâlea-tó közti útszakaszon 45 kilométert kellett letekernie 1600 méter szintkülönbséggel, fél lábbal. Az eredetileg kitűzött háromórás célt jócskán felülmúlta azzal, hogy 2 óra 26 perc alatt teljesítette a távot.

Feltett szándéka, hogy jövőre is folytassa a versenyzést, illetve szeretne egy olyan csapatot találni magának, amely lehetővé tenné a nemzetközi megmérettetéseken való indulást számára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük