Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egykori román sikersportág segélykiáltása

Carmencita Constantin, a Román Tornász-szövetség (FRG) elnöke nemrég azt nyilatkozta az Evenimentul zilei napilapnak, illetve evz.ro hírportálnak, hogy a jelenlegi helyzetükben kétséges a 2024. évi, párizsi olimpián való részvételük.

Egyfelől a férfi és női szertorna évek óta mélyzuhanásban van, másfelől a 2022. évi költségvetési pénzalapok nem teszik lehetővé, hogy megfelelően készülhessenek, minél több versenyen részt vehessenek, ezáltal felzárkózhassanak. Az elnök rámutatott, egész története során először kényszerül arra a Román Tornász-szövetség, hogy adományokért fogalmazzon meg felhívásokat a médiában és a közösségi oldalakon.

Az áldatlan helyzet egyik oka az lehet, hogy az utóbbi két olimpián nem tudtak teljes taglétszámú csapatokkal indulni, az üresen maradt helyekre nem szereztek kvótát (részvételi jogot). Nem is sikerült érmet szerezni a riói és a tokiói olimpián. A 2012-es londoni 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz elfogadható volt, de várakozáson aluli, és némiképpen jelezte a hanyatlást a korábbi évekhez, évtizedekhez képest. Az Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon sem sikerült visszakapaszkodni a világélvonalba, néhány felvillanást leszámítva. Mindezek a fejlemények vezettek oda, hogy a román szertorna minden szempontból háttérbe szorult, a fénypontból árnyékba csúszott. A sportminisztérium is levette a kiváltságosan kezelt sportágak szűk listájáról. A szakszövetség szponzoroknak, valamint belföldön és külföldön élő román állampolgárok adományainak a segítségével pótolná a riasztó költségvetési hézagokat.

Novák Károly Eduárd sportminiszter ennek kapcsán hangsúlyozta: 2021 végén a szövetség rendelkezésére álló összeg 7 500 000 lej volt, amelyet két részletben kapott meg – 4.500.000 lejt az év elején és 3.000.000 lejt a költségvetés kiegészítése után. Idén az első költségvetési részlet 4.850.000 lejt tesz ki, ami 350.000 lejjel több, mint a tavalyi, majd júniusban következik a költségvetés-kiigazítás, ami ugyancsak pénzt hoz számukra. Ezzel együtt a Román Olimpiai Sportbizottság csökkentette a támogatást, mivel a sportág nem ért el eredményeket az olimpián. A sportminiszter kijelentette, számára prioritás a torna visszakerülése a sikersportágak közé, az Országos Sportstratégia által fejleszteni akarják a regionális központokat, amelyek növelni fogják a sportág értékét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük