Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Eb-re gyúrnak a spártaiak

Eb-re gyúrnak a spártaiak Sport

A kézdivásárhelyi Functional Fitness csapata több mint egy éve rendszeresen indul különböző Spartan Race akadályfutó versenyeken, amelyekről mi is rendszeresen beszámolunk. A legutóbbi, kazincbarcikai futam után hatalmas meglepetés érte a csapatot, ugyanis eredményeik alapján meghívást kaptak a szeptemberi, andorrai Európa-bajnokságra. Katona Csaba csapatvezetőt kérdeztük erről a lehetőségről.

– A kazincbarcikai Spartan Super futamon félprofi kategóriában értek el kimagasló eredményeket, amelyek alapján nagy megtiszteltetésben részesült a csapat.

– Valóban, a kazincbarcikai eredményeink alapján emailben értesítették csapatunk öt tagját – Haraly Máriát, Szigyártó Katát, Nagyoláh Emesét, Szigyártó Lászlót és jómagamat – miszerint feljogosultunk az idei andorrai Spartan Race Európa-bajnokságon való indulásra. Csapatunk tagjai a korosztályukon belüli kategóriákban abszolút első helyen zártak, így sikerült megszereznünk a szükséges pontszámokat, amelyek hiányában lehetetlen az Európa-bajnokságon részt venni. Kissé meglepődve vettük tudomásul az értesítést, de úgy gondoljuk, jogosan kaptuk ezt az esélyt, mivel teljesítményünkkel érdemeltük ki. A versenyszezon kezdetekor nyilvánvaló volt számunkra, hogy csapatunk messze a legjobb formáját hozza ebben az idényben, folyamatosan edzettünk és fejlődtünk. Mindazonáltal egyikünk sem gondolt Eb-szereplésre, a terveink ennél kicsit rövidebb távra nyúltak, de úgy érzem, remek lehetőség ez, amelyet ki kell használnunk.

– Miben lesz más az Európa-bajnokság, mint mondjuk az eddigi Spartan-futamok?

– A tavalyi, Angliában megrendezett Eb alapján kijelenthetem, az eddigi legnagyobb kihívásunk előtt állunk. Mind a földrajzi adottságok, szintkülönbségek, mind a mesterséges és természetes akadályok tekintetében maximálisan felkészültnek kell lennünk. Nem beszélve arról, hogy félprofi kategóriában kvalifikálódtunk, és magától értetődően a kontinens legjobbjai ellen kell majd rajthoz állnunk. A jó szereplés érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk, a felkészülésünk minősége versenyzőink képességeivel arányosan folyamatosan fejlődik.

– Milyen elvárást fogalmaztak meg önmagukkal szemben?

– Azt mondhatom, hogy az elvárásaink megegyeznek minden verseny tekintetében, legyen az rövid, közép, vagy akár hosszú távú. Jelmondatunk: éld át a versenyt és annak minden egyes percét, úgy, hogy a legjobb teljesítményt facsard ki magadból. Most is ezt szeretnénk.

– Azóta más viadalokon is indultak. Milyen eredményekkel?

– Július közepén egy szlovákiai síparadicsomban zajlott egy újabb Spartan-futam, szombaton rövid (8 km), míg másnap középtávú (16 km) viadalon indultunk. Félprofi kategóriában álltunk rajthoz, a rövidtávon sikerült elsőként célba érnem. A középtávon egészen az utolsó 300 méterig első helyen álltam, de egy elhibázott akadály miatt visszacsúsztam a negyedik helyre, 23 másodperces hátránnyal zártam. Büszkén gratulálok csapatunk új tagjának, Kádár Zsoltnak, aki Szlovákiában élete első versenyén, mondhatjuk egyből a mély vízben landolt, félprofi kategóriában az előkelő 30. helyen zárt a népes mezőnyben. Július végén pedig Szigyártó László második lett a lengyel Krynicában rendezett Spartan Beast viadalon, elit master kategóriában.

– Mi szükséges egy Spartan-féle verseny teljesítéséhez?

– Az eddigi tapasztalataim alapján a Spartan Race egy olyan kihívás, amely a sportolót minden szögből próbára teszi. Állóképességet igényel a terepfutáshoz, kitűnő erőállapotot az akadályok leküzdéséhez, mentális frissességet a memóriatesztekhez és a koordinációt igénylő akadályokhoz és sziklaszilárd pszichés állapotot, mert egy típusú viadal a starttól a célig arra törekszik, hogy megtörjön és feladd a küzdelmet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük