Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dobogón végzett Szabó Norbert Tajvanon

Dobogón végzett Szabó Norbert Tajvanon Sport

Bejutott a döntőbe és ezüstérmet szerzett Szabó Norbert a Tajvanon rendezett CL1 kategóriájú pályakerékpáros versenyen. A sepsiszentgyörgyi sportolónál egyetlen versenyző bizonyult gyorsabbnak sprintben. A keirinben szintén bejutott a kisdöntőbe, ám az eső megakadályozta a döntőfutamok indítását, így valószínűleg minden döntősnek ugyanannyi pontot adnak.

 

Hirdetés
Hirdetés

Norbert a legjobb időt érte el a sprintkvalifikációban, simán vette a nyolcad- és negyeddöntőt, a középdöntőben is továbbjutott, és végül csak a nagydöntőben talált legyőzőre.

„Örvendek a második helynek is, 180 pontot hoz a konyhára, azt gondolom, hogy a tegnapi 150-nel együtt elmondható, hogy ebben a számban bőven teljesítettem a célkitűzést. A keirinben (motorfelvezetéses üldözőverseny) szintén megtettem, ami tőlem telt, nem tudom, hogy végül miként osztják a pontokat – mondta el megkeresésünkre a versenyző.

A keirinben az történt ugyanis, hogy a kvalifikációk után, amelyben Norbert „visszavágott” a tegnap őt legyőző kazah versenyzőknek, rájuk szakadt az ég, és törölték a döntőt.   

– A döntő futamot szó szerint elmosta az eső, úgyhogy egyszerűen nem lehetett elindítani. Ilyen helyzetben még nem voltam (a versenyek legnagyobb részét fedett pályán rendezik), állítólag ilyenkor az a szokás, hogy valamennyi pontot adnak mindenkinek. Minden versenyzőnek ugyanannyit, mert nem lehet tudni, hogy ki nyert volna, viszont pont nélkül sem hagyhatják őket, hiszen többel kell maradniuk, mint azok, akik be sem jutottak a fináléba – magyarázza Norbert.

A sepsiszentgyörgyi versenyző elmondta: kuriózumnak számított a résztvevők között (mostanában nemigen jutott pályakerékpárban erre a szintre romániai versenyző), így a legjobb eredményt elért női versenyzővel együtt meghívták a polgármester által tartott sajtótájékoztatóra és „médiasztárt csináltak” belőlük.

Amint arról beszámoltunk, Szabó Norbert a korábbi, szombaton és vasárnap szervezett versenyen egyaránt a negyedik helyen végzett sprintben és keirinben is. Ez – sprintre számolva, hisz a keirin pontszám nem ismert – 150 pontot jelent vasárnap és 180-at hétfőn. A pontok azért fontosak, mert ennek függvényében lehet kijutni a Világkupa sorozatra (és onnan az olimpiára).

A korábbi évek tapasztalatából úgy látszik, hogy 850-900 pont a küszöb. Ezeket CL1-es (itt 200 pont jár az elsőnek, 180 a másodiknak, stb.), és CL2-es (itt 100 pont jár az elsőnek, 80 a másodiknak, stb.) versenyeken lehet „gyűjtögetni”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a CL1-es versenyeken a top 10-ben, a CL2-eseken a 3. – 4. helyen kell végezni. Elvben akárhány versenyen részt lehet venni, de kategóriánként az elért legjobb három eredményt veszik figyelembe.

Norbertnek korábbi portugáliai versenyéről, illetve a hazai bajnokságból eddig mintegy 200 pontja volt. Ez azt jelenti, hogy a tajvani „zsákmánnyal” együtt 530 pontja van, ezt kell szeptember végéig még vagy 350-400-zal „megpumpálni”. A legközelebbi verseny júliusban lesz Írországban, amelyre Norbert itthon készül majd.    

Szabó Norbert támogatói a Bertis, a Conico, az In-Nova, a Depo, a High Energy és a Román Kerékpáros-szövetség.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük