Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csalódást keltő trikolórok

Csalódást keltő trikolórok Sport

A román labdarúgó-válogatott hiába nyert Vaduzban, mivel nagy izgalmak után Észak-Macedónia szerezte meg a pótselejtezős szereplést érő második helyet a jövő évi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének J csoportjában, miután hazai pályán 3–1-re legyőzték a három nappal ezelőtt Romániában ikszelő Izlandot.

Hirdetés
Hirdetés

A 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjének J csoportjában a kijutást jelentő csoportgyőzelmet már októberben bebiztosító Németország mögött vasárnap már csak az volt a kérdés, melyik válogatott kaparintja meg a második helyet és indulhat a jövő márciusi pótselejtezőben. Az utolsó két mérkőzésre kanyarodva erre Romániának, Észak-Macedóniának és Örményországnak is volt még matematikai esélye. A legjobb előjelekkel, azaz a második helyről a románok várták a novemberi fordulókat, de csütörtökön fordult a kocka.

Mivel Bukarestben gól nélküli döntetlent játszottak Izland ellen, így az örményeket idegenben 5–0-ra kiütő északmacedónok kerültek előnybe, azaz sorsukat a saját kezükbe helyezték. A vasárnap esti utolsó körben már csak arra volt szükségük, hogy győzzenek Izland ellen, amit magabiztosan véghez is vittek: Ezgjan Alioski és Elif Elmas (2) góljaival 3–1-re nyertek, így számolgatás nélkül megtartották egypontos előnyüket, és behúzták a második helyet, így 2021-es, történelmi Eb-részvételük után az északmacedón futball tündérmeséje folytatódhat.

A románok így hiába hozták a papírformát Liechtenstein ellen (idegenben 2–0-s győzelem), sokba került számukra, hogy három nappal ezelőtt hazai pályán pontokat vesztettek Izland ellen. Érdekes egybeesés, hogy tavaly ilyenkor szintén Izland jelentette a vesztüket, akkor az Eb-pótselejtező elődöntőjében 2–1-es vereséget szenvedtek. Románia labdarúgó-válogatottja legutóbb az 1998-as franciaországi világbajnokságra jutott ki, a katari lesz zsinórban a hatodik vb, amelyet a románok nélkül rendeznek meg.

Egyetlen pozitívuma a vasárnapnak a 15 éves Enes Sali bemutatkozása, aki történelmet írt a román válogatottban: a 82. percben ő lett a legfiatalabb európai labdarúgó, aki valaha válogatott (tét)mérkőzésen pályára lépett. A 2006. február 23-án született Enes Sali 15 évesen és 264 naposan a norvég Martin Ödegaard rekordját adta át a múltnak. Sali Kanadában, Torontóban született, ahol kilencéves korában figyeltek fel rá a Barcelona játékosmegfigyelői. Nem sokkal később a híres La Masia akadémián találta magát. „Messi, Neymar és Iniesta is rengeteg dolgot tanított nekem. Mindig azt mondták, bízzak magamban” – nyilatkozta. A család várt a Barcelona szerződésajánlatára, ami azonban a FIFA kiskorúakra vonatkozó szigorú előírásai és különböző jogi akadályok miatt nem jött össze, így három év után új utat kerestek.

Ekkor lépett a képbe Hagi. Sali édesapját, Engi Salit gyökerei Konstanca megyéhez kötik, akárcsak Hagit, a Kárpátok Maradonáját, akit gyerekként még látott futballozni az otthonához közeli stadionban. A Kanadába emigrált férfi nem tervezte, de az élet és a futball visszasodorta szülőhazájába, fia 2018-ban, 12 évesen csatlakozott Hagi akadémiájához, 2021-ben pedig a Farul első csapatához. „Már most túltesz rajtam” – jegyezte meg szerényen Hagi. – „Én 18 évesen kerültem be a válogatottba, Enes még 16 sincs. Ő egy komoly gyerek, aki megérdemli a bizalmat.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük