Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cristina Neagu az új rekorder

Cristina Neagu az új rekorder Sport

Cristina Neagu, a román női kézilabda-válogatott kiválósága a hétfői, németek elleni Európa-bajnoki mérkőzésen dobott öt góljával megelőzte Farkas Ágnest az Eb örök-góllövőlistája élén. A női kontinenstornák során 205 alkalommal betaláló korábbi kiváló balátlövő, Farkas Ágnes szerint jó helyre került a rekord.

Az ezredforduló körüli időszak legjobb magyar balátlövője volt Farkas Ágnes, aki pályafutása során összesen 205 gólt dobott azon a négy Eb-n, amelyen a magyar válogatottal szerepelt. Első kontinenstornáján, 1994-ben a 4. helyen záró csapat tagjaként 48 góllal rögtön gólkirály lett. Az 1998-as tornán bronzérmes lett, s 45 góllal segítette a csapatot, majd jött a legfényesebb magyar szereplés a 2000-es Eb-n, amelyen aranyérmet nyert a válogatott; Farkas Ágnes 54 góllal járult hozzá a sikerhez. Végül jött az utolsó részvétel, a 2002-es torna, amelyen 58 góllal gólkirályként búcsúzott a kontinenstornáktól, s így állt össze az összesen 205, Eb-rekordot jelentő találat.

Ezt a csúcsot adta át a múltnak a román Cristina Neagu hétfőn, amikor a németek elleni 29–24-es diadal során belőtte utolsó, ötödik gólját is. A tegnap késő esti, norvégok elleni találkozón még tovább növelte találatainak számát a világ legjobb kézilabdázója. „Jó helyre került a rekord. Ez a fejlődés, a haladás ára. A játék sokkal gyorsabb lett, mint az én időmben volt, nagyon sokat változott általánosságban is. Egészen más ma már a támadójáték, sokkal több a gyors indításból szerzett gólt, mint 15-20 éve, és ahogy az élet minden téren, úgy a kézilabda is gyorsabb lett. Mindezek miatt tulajdonképpen meg vagyok lepődve, hogy csak most dőlt meg a rekordom” – válaszolt Farkas az Európa-bajnokság hivatalos honlapjának érdeklődésére.

Hirdetés
Hirdetés

Miután Neagu szintén balátlövő, mint Farkas volt, ezért az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes magyar klasszis pontosan tudja, mik a román játékos erősségei. „Nagyon dinamikus játékos, aki amellett hogy kiváló balátlövő, még remek irányító is. Energikus, fizikálisan és mentálisan is erős, és általában meghatározó játékosa csapatának, ami plusz felelősséget tesz a vállára, de rendre elbír vele. A csapat legtöbbször a balátlövőtől várja a megoldást egy-egy helyzetben, legalábbis velem sokszor volt így. A ballövőknek ismernie kell a kapust, és éreznie is kell a pályán, hogy mikor merre mozoghat egy-egy lövésnél. Neagu talán ebben a legjobb, ugyanúgy, ahogy nekem is ez volt az egyik legnagyobb erősségem” – mondta a játékosként ötszörös magyar bajnok Farkas Ágnes.

A hatodik kontinenstornáján szereplő Cristina Neagunak a hétfő esti mérkőzés előtt csupán öt gól hiányzott a rekorddöntéshez, s a CSM Bukarest kiválósága éppen ennyit szerzett a németek elleni 29–24-es diadal során. „Természetesen büszke vagyok erre a rekordra, ám a mérkőzés közben egyáltalán nem gondoltam rá, csak a győzelem érdekelt – idézi az európai szövetség honlapja a 2010-es Eb gólkirálynőjét. – A legfontosabb, hogy csapatként jó teljesítményt nyújtsunk, majd később álmodozunk az érmekről.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük