Hirdetés
Hirdetés

Címvédés Sepsiszentgyörgyön

Címvédés Sepsiszentgyörgyön Sport

Megvédte címét és itthon tartotta a trófeát a Sepsi–SIC csapata, a női kosárlabda Román-kupában. A sepsiszentgyörgyiek az elődöntőben a Bukaresti Agronomiát igázták le, majd a némiképp szorosabbra sikerült döntőben azt az aradi együttest gyűrték le, amelyik az elődöntőben a Kézdivásárhelyi SE-t múlta felül. A Sepsi–SIC ötödik kupagyőzelmét ünnepelhette a Sepsi Arénában.

Sporttörténelmi pillanatokat élhettünk át a Sepsi Arénában, mivel mindkét háromszéki együttesünk érdekelt volt a Román-kupa négyes döntőjében, a fennállása első kupaelődöntőjét játszó Kézdivásárhelyi SE és a címvédő Sepsi–SIC. Összességében ötödször, zsinórban negyedszer adott otthont Sepsiszentgyörgy a női kupakiírás négyes döntőjének.

A KSE nem tudta borítani a papírformát

A hétvégi kosárfiesztát szombaton délután a KSE aradiak elleni párharca vezette fel. Sokan reménykedtek abban, hogy Farkas Alpár tanítványainak sikerül meglepni az esélyesebb Maros-partiakat, és létrejöhet a háromszéki álomdöntő. Ez nem jött össze, a fiatal kézdivásárhelyi gárda egy félidő erejéig ugyan tartotta magát a jóval rutinosabb ellenféllel szemben (45–39), ekkor még úgy tűnt, bármi lehetséges. Csakhogy a harmadik negyedben beragadtak a kék-fehérek, míg Arad jelentősen növelte előnyét (68–47). Ezzel el is dőlt a mérkőzés, a végére Debrecziék ugyan némiképp lefaragtak a hátrányból, de a lényegen nem változtatott, 17 pontos vereséggel lemaradtak a döntőről. Mindazonáltal, sporttörténelmet írtak Kézdivásárhelynek, azáltal, hogy kupaelődöntőt játszottak, ezért elismerés illeti őket.

A címvédő Sepsi–SIC semmit sem bízott a véletlenre a gyengébb játékerőt képviselő Bukaresti Agronomia elleni elődöntőben, okos és céltudatos játékkal igyekeztek mielőbb bebiztosítani továbbjutásukat. A Mikes-csapat már az első negyedben kényelmes előnyt dolgozott ki (26–12), amit a másodikban jelentősen megnövelt, nagyszünetre már harminckilenc ponttal vezettek a zöld-fehérek (58–19). Szünet után meglepetésre az Agronomia egy 7–0-s futással indított, ezzel egyébként el is lőtték a puskaporukat, mivel a szentgyörgyiek bekeményítettek, és nagyon lehagyták ellenlábasukat. Három perccel a lefújás előtt Vucetic távolról megszerezte a Sepsi–SIC századik pontját, mieink elsöprő fölénnyel, 109–41 arányban harcolták ki a döntős szereplés jogát.

A KSE fennállása során először játszott kupaelődöntőt  Fotó: Henning János

Arad – Sepsi–SIC a döntőben

Meglepően nehezen lendült játékba a favoritnak számító Sepsi–SIC, a nagy tét rányomta bélyegét a zöld-fehér mezesek teljesítményére, akik sokat tétováztak az első tíz percben. Arad már az első percekben igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, és csakhamar előnyre tett szert, Karakasevicék az első ötpercnyi játék után már 12–5-re vezettek. A szentgyörgyi szempontból hullámzó játékrész alkalmával a Maros-partiak már tízzel is vezettek (17–7), mikor Givensék megkezdték a felzárkózást (19–12), majd innen újra elszakadt 24–14-re Arad, 10 perc után ennyi állt az eredményjelzőn.

Hirdetés
Hirdetés

A rövidke szünet jót tett a zöld-fehér mezeseknek, akik a második szakaszban már teljesen más oldalukat mutatták, és elkezdték lefaragni hátrányukat, Vucetic 27-nél kiegyenlített, majd az ellenfél a kézdivásárhelyi Bartók Rita kosarával újra átvette a vezetést. Igen ám, de jókor érkezett Rebecca Tobin három pontja, majd Topuzovic kezdte el szórni a triplákat (31–37), a szabaddobásaikat jól értékesítő szentgyörgyi gárda fokozatosan lélektani előnyre tett szert azáltal, hogy nem engedte érvényesülni a vendégeket. Nagyszünetre 36–49-es háromszéki vezetéssel vonultak a felek.

A harmadik felvonás krónikájához tartozik, hogy felváltva estek a kosarak, de a Sepsi–SIC tartotta a kétszámjegyű különbséget, a háromszéki szurkolók buzdítása közepette 51–63-ról indult a záró felvonás. Az igencsak töredezett végjátékban ebből a helyzetből már nem engedte ki a kezéből a sikert a Mikes-csapat, Orbán Nikolett állította be a 67–80-as végeredményt. Ötszörös kupagyőztes a Sepsi–SIC!

Női kosárlabda Román-kupa, elődöntő: FCC Baschet Arad–Kézdivásárhelyi SE 76–59 (23–18, 22–21, 23–8, 8–12). Arad: Webb 21/6, Ardelean 16, Akathitou 5/3, Karakasevic 4, Pop. Cserék: Hadzovic 12/3, Robinson 12, Mercea 2, Fodor 2, Bartók, Ciotir, Neagu. Edző: Dejan Mudressa. KSE: Mobley 23/3, Vega 15/3, Dănălache 9, Holinka-Miklós 3/3, Domokos. Cserék: Debreczi 7, Tuchilus 2, Czimbalmos, Lénárt, Kozmán, Ardelean, Bitai. Edző: Farkas Alpár.

Sepsi–SIC–Bukaresti Agronomia 109–41 (26–12, 32–7, 28–15, 23–7). Sepsi-SIC: Mandache 7/3, Gödri-Părău 3, Givens 15/3, Kovács 9/6, Tobin 12. Cserék: Pašić 13, Demeter 12, Orbán, Cătinean 8, Mîrne-Nagy 4, Vučetić 12/3, Topuzović 14/12. Edző: Zoran Mikes. Agronomia: Militaru 12, Plavițu 5/3, Hawkins 4, Chelariu 2, Ninkovic 2. Cserék: Vilcinschi 16/12, Plavicheanu, Cristea, Raiciu, Ușurelu, Țînțar, Anastasescu. Edző: Milan Sokic.

Döntő: FCC Baschet Arad– Sepsi–SIC 67–80 (24–14, 12–35, 15–14, 16 – 17). Arad: Webb 6, Karakasevic 14/9, Pop 2, Ardelean 9/6, Hadzovic 9/3. Cserék: Akathitou 2, Bartók 2, Fodor, Robinson 23/3, Ciotir. Sepsi–SIC: Orbán 2, Mandache 24/3, Gödri-Părău 3, Givens 10, Tobin 11. Cserék: Pasic 5/3, Demeter 5, Vucetic 14/3, Topuzovic 6, Kovács.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 18., 8:02
    ÉRTÉKELÉS: 2

    HA a birok nem segitettek volna a masodik negyedben akkor nem nagyon lett volna mit unnepelni. De hat Sepsi nem veszithet otthon. Az aradiak mozdulni sem tudtak anelkul, hogy a birok nem fujtak volna buntetot! Tehat a Sepsi-SIC+Birok az uj kupagyoztes!