Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bebetonozott elnöki szék

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) tisztújító közgyűlésre készül. A bukaresti sajtó szerint „tisztmegújító” közgyűlés lesz, a címkézés tényszerű. A római-katolikus és protestáns húsvét előtti hétre tervezett eseményen voltaképpen Răzvan Burleanu újraválasztása, harmadik elnöki mandátumának a megerősítése a tét.

A 2014. március 5-én először megválasztott Burleanu az „új hullám” embereként került a szakszövetség élére, alig 29-30 évesen. Korábban a Román Minifutball-szövetség és az Európai Minifutball-szövetség elnökeként tevékenykedett. Az első elnökjelölti időszak kampányában Burleanu azt hangoztatta, a nagypályás labdarúgás szakszövetsége vezetőjének mandátuma legfeljebb egy ciklusra – ez esetben 4 évre – szólhat. Időközben „megjött az étvágya”, és az újabb megbízatását úgy készítették elő a bizalmasaival, hogy gyakorlatilag ne lehessen ellenjelöltje, vagy ha mégis, hát akkor csak formálisan. Így is történik, hiszen az egyetlen vetélytárs az 59 éves Sorin Răducanu, a Dinamo Bukarest egykori játékosa, akinek abszolút semmi esélyt sem adnak.

A román sportsajtó hevesen támadja Burleanu pozícióerősítő stratégiáját, és nem is annyira az elnök (amúgy úriember) személyével szemben vannak kifogások, inkább a román futball utóbbi 8 évének eredménytelenségét róják fel neki. Olykor célpont az is, hogy Răzvan Burleanunak nincs futballmúltja, nincs említésre méltó élsportolói pályafutása, gyermek- és ifjúsági csapatokban focizott, az ismertebb Gheorghe Burleanu labdarúgó fiaként. Hamar szakított az élsporttal, politikai és közigazgatási főiskolát végzett, majd a Nemzetvédelmi Kollégium jelentette a továbbképzést. Dolgozott a Román Parlamentben, és volt államelnöki tanácsadó nemzeti kisebbségi kérdésekben. Szó, ami szó, Erdélyben magyarbarát személyiségként emlegetik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük