Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az élet húrjai

Vezető hír a sajtóban a királykői tragédia, a hegyi maraton két versenyzőjének halála. A kegyeletadás szavai illenek most ide: Isten nyugosztalja őket! A halál csendjével együtt és amellett viszont muszáj figyelni az élet hangjaira is.

Hirdetés
Hirdetés

Özönlenek az indulatossággal vegyülő észérvek, melyek szerint az ilyen és hasonló sportviadalokat be kellene tiltani. Elhangzottak, leíródtak olyan számon kérő vélemények, hogy hát a szervezők miért nem vigyáztak jobban, az áldozatok miért nem voltak óvatosabbak stb. Akadnak, akik felelőst és hibást keresnek, büntetéseket kérnek. A sarokba szorított szervezők egyike tisztán elmondta, a versenyzők saját felelősségre álltak rajthoz, és ha volt valaki, aki előzőleg nem mérte fel a valós kockázatokat, ezt nehéz, sőt tán lehetetlen idejében kiszűrni. Az „extrém sportokban” (ahová a királykői maraton is sorolható), előfordulnak balesetek, sérülések, végzetes tragédiák. A kolozsvári férfi és székelyudvarhelyi hölgy nem az első a szomorú listán.

Nézzük, miből is áll a Királykő Maraton, mint sportrendezvény (kódja MPC). A résztvevők Zernyesten rajtolnak, és elképesztő hegyi túra után oda is érnek vissza. A táv hossza 41-42 kilométer, ebben igyekeztek a görög hagyományhoz és a síkvidéki pályához igazodni. A nagy erőpróba egyfelől a sok-sok emelkedővel, ereszkedővel tarkított 2150 méteres maximális szintkülönbség (a pálya mentén ingadozik), másfelől a szakadékok mentén vezető útvonal, szűk turistaösvényekkel. Bizonyos részeken a versenyzők torlódnak, libasorban haladnak, előzni lehetetlen. A rangsorok a biztonságosabb részeken alakulnak ki. A legutóbbi tragédia szakadékszéli ösvénynél történt. Azért van két áldozat, mert a mélybe csúszó hölgyet megpróbálta menteni a férfi, ám ő is elsodródott.

Szörnyülködni, okoskodni lehet, de nem sokat segít. Az emberi természet egyik furcsasága az, hogy általában sokkal jobban odafigyel, ha valaki kockázatvállalása, kalandvágya miatt szenved balesetet, míg az óvatoskodó, mozgásszegény életmód miatt kialakuló betegségben elhunyni úgymond természetes, mert „Isten akarata”. A Királykő Maraton szervezői úgy tudnának méltóképpen tisztelegni két elhunyt versenyzőjük emléke előtt, ha 2020 őszén is rajtra hívnák a bátrakat, akik vállalják, hogy néha-néha megfeszítik az élet húrjait…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük