Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alapoktól kezdenék

Az alapoktól kezdenék Sport

A céhes városi kézilabdasport hívei múlt szerdai megbeszélésükön fel­élesztették a Kézdivásárhelyi SE több éve mellékvágányra helyezett kézilabda-szakosztályát. Az új szakvezetés tele van tervekkel, az alapoktól kezdenék a sportág tanítását, a nyolcéves projekt legvégén pedig női élvonalbeli csapatot szeretnének a városnak.

A sportszálló társalgójában tartott megbeszélésen egykori női és férfi kézilabdázók gyűltek össze, elsősorban azért, hogy életet leheljenek a szakosztályba, az utánpótlás-nevelés érdekében. Az egybegyűlteket Imre Zsombor, a KSE nemrég kinevezett titkára köszöntötte, aki a sportág elkötelezettjeként, az utánpótlás kérdésén túlmenően, fontosnak tartja, hogy ezentúl az egykori kézilabdázókból verbuválódott öregfiú- és női csapatok hivatalosan is a KSE kötelékébe tartozhatnak. Szakosztályvezetőnek a nemrég külföldről hazatelepült Jakabos István kézilabdaedzőt választották meg, az alelnöki tisztséget Bardócz Emőke látja el, míg titkárnak Fábián Jenőt javasolták.
Jakabos István nyugdíjas testnevelő tanár 1972-től a kézdivásárhelyi sportiskolánál dolgozott, majd a sepsiszentgyörgyi A-divíziós csapatot irányította. Szívügyének tekinti a kézilabdát, elmondta, már 7–8 éve dédelgeti magában egy háromszéki kézilabda-akadémia ötletét, amely a minőségi utánpótlás-nevelésre helyezné a hangsúlyt. Emlékeztetett, hogy a kézilabdasport gazdag hagyománnyal rendelkezik a városban és a megyében, ez pedig folytatásra és eredményes munkára kötelez. A szakember részletesen felvázolta azt a nyolcéves tervet, amelyet a nyártól szeretne gyakorlatba ültetni, és amelynek első lépéseként az egyéni válogatót nevezte meg.
Az elképzelés szerint minden évben indulna egy ígéretes, ötödikes kislányokból álló sportosztály, akik az alapoknál kezdenék a sportág elsajátítását, majd fokozatosan részt vennének az országos kiírásokon, mígnem IX–X. osztályos korukra már ütnék a másodosztályos bajnokság szintjét, végzős korukra pedig már a szuperligában is megállnák a helyüket, amellett, hogy többüket behívnák a válogatottba. Az ambiciózus elképzelés 150–160 lánykézilabdázóval számol a nyolc­éves ciklusban, akiknek napi rendszerességgel tartana foglalkozásokat, mivel „hatalmas munkamennyiséget kell befektetni az eredményesség érdekében, másként nem lehet sikert elérni, ezt jelenti a profi szint” – hangsúlyozta. Lehetséges támogatóként első körben a tanügyet említette, de állítása szerint több ígéretet is kapott erre vonatkozóan.
A jelen levő Farkas Csaba szaktanfelügyelő támogatja az ötletet, viszont arra figyelmeztetett, hogy sportosztály létesítésénél számba kell venni a beiskolázási tervet, amely már elkészült a következő tanévre. Kocsis Zoltán sportiroda-vezető megígérte, miután beindítják a képzést, a sportcsarnokot a rendelkezésükre bocsátják az edzésekhez, sőt, az amatőr felnőtt csapatoknak is kínált edzési lehetőséget ugyanott. Az érvek és ellenérvek megvitatása után a sportbarátok egyetértettek abban, hogy első lépésként indítsák be a csoportot, kezdjék el a munkát a kézilabdaélet fellendítése érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük