Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Világkupára hajt Szabó Norbert

A Világkupára hajt Szabó Norbert Sport

Jó eredményeket ért el Szabó Norbert a portugáliai pályakerékpáros versenyen. A sepsiszentgyörgyi sportoló az igen rangos, CL1-es futamon sprintben a 8., keirinben a 10. helyen végzett, és ezzel már meg van a világkupa-sorozatra való kijutáshoz szükséges pontjainak körülbelül a negyede. A világkupáról az út a tokiói Nyári Olimpiai Játékokra vezet(het).

 

 Szabó Norbert elmondta, a versenyt megelőzően „igen szerényen meghúzódva”, Bécsben készült. Egyhetes belépőt váltott a bécsi velodromra, mert – mint azt többször megírtuk – Romániában egyetlen, legalább hazai verseny lebonyolítására alkalmas körpálya sincs (a legutóbbi országos bajnokságot Bulgáriában szervezték meg).

– Hatalmas segítség volt, hogy nagyvonalú támogatóimnak hála egy hetet Bécsben edzhettem, hiszen akármennyit tekerhetsz itt, a garázsban (ilyen időben nem lehet pályakerékpárral kint edzeni, Norbert a garázsban felszerelt görgőkön dolgozik napi 5-6 órát – szerk.), megy körbe a lábad, de nem ugyanannyi, mintha kint lennél a pályán. Nekem olyanokkal kell felvennem a versenyt, akik nap mint nap pályán edzenek. Senkit nem érdekel, hol, kivel és mivel készültél a versenyre: aki először áthalad a célvonalon, az nyer, vitára nincs lehetőség – magyarázza Norbert.

Ezek figyelembevételével kimondottan jó eredménynek számít, hogy sprintben bejutott a döntőbe, ahol a későbbi győztestől célfotóval kapott ki. Keirinben (motorvezetéses üldözőverseny) kissé talán kiütött, hogy ezt a garázsban nem lehet gyakorolni: a kisdöntőben „beszorult” a belső körre, ahonnan csak nagyon későn tudott kitörni, de így is bejött a tizedik helyre.

Esélyei javulnak, mert a Bertis felajánlotta, hogy vásárol neki egy „rendes” kerékpárt. A mintegy 5000 eurós bringát nem árulják az utcasarki vegyesboltban, gyártásához csak a pontos rendelés felvétele és jelentős előleg kifizetése után fognak neki a franciaországi szakcégnél, Norbert valószínűleg január végén jut hozzá a csodagéphez (amilyennel egyébként az őt Portugáliában legyőző kanadai sprinter is versenyzett).

– Már alig várom, hogy lássam, kipróbálhassam. Megduplázódik az autóm értéke, ha valahová elviszem vele a kerékpárt – teszi hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

Ahhoz, hogy bekerülhessen a világkupa-sorozatba (azaz a világ első 50 versenyzője közé), egy év alatt körülbelül 800-900 pontot kell összegyűjtenie (a „kerékpárév” szeptembertől szeptemberig tart). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a CL1-es versenyeken a top 10-ben, a CL2-eseken a 3-4. helyen kell végezni. Elvben akárhány versenyen részt lehet venni, de kategóriánként az elért legjobb három eredményt veszik figyelembe. Norbertnek most, az országos bajnokságon szerzett pontokkal együtt, 200 pontja van sprintben és 210 keirinben.

A következő versenyre februárban kerül sor a hollandiai Gentben, ahol két födött velodrom is működik, egyik akár olimpiai futam lebonyolítására is alkalmas. Azelőtt még decemberben egy, januárban két hétre szeretne elmenni edzeni Bécsbe. 

Szabó Norbert támogatói az In-Nova, a Bertis, a Conico, a Depo, a Pannon-beton és a High Energy.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások