Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A világ sportközössége reagál Oroszország ukrajnai inváziójára

A világ sportközössége reagál Oroszország ukrajnai inváziójára Sport

Miután nyilatkozatot adott ki, amelyben azt javasolja, ne kerüljön semmilyen sportesemény megrendezésre Oroszországban vagy Fehéroroszországban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) felkérte a nemzetközi sportszövetségeket, hogy ne engedjék meg e két ország sportolóinak, hogy Oroszország vagy Fehéroroszország néven részt vegyenek bármely versenyen.

Az IOC hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés a versenyek integritásának védelmét, valamint a résztvevők biztonságát szolgálja.

Az orosz atléták kitiltása

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elárulta, hogy visszavonja az olimpiai rendet az orosz kormány minden tagjától, beleértve Vladimir Putyint, valamint miniszterelnök-helyettesét, Dmitrij Csernisenkót, aki a 2014-es szocsi téli játékokért volt a felelős, illetve Dmitrij Kozakot, az elnöki végrehajtó hivatal helyettes kabinetfőnökét.

A nyilatkozat a következőképpen rendelkezik: „Ahol ez szervezeti vagy jogi okokból rövid időn belül nem lehetséges, az IOC EB határozottan sürgeti a nemzetközi sportszövetségeket és a sportesemények szervezőit világszerte, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy egyetlen orosz vagy belorusz sportoló vagy hivatalos személy se vehessen részt Oroszország vagy Fehéroroszország neve alatt.”

A Bajnokok Ligája döntőjének helyszínváltozását és a Forma-1 Orosz Nagydíjának törlését követően számos szövetség további intézkedéseket is hozott Oroszország ellen.

A Nemzetközi Tollaslabda Föderáció (BWF) törölte az Oroszországban és Fehéroroszországban tervezett versenyeket. Azt is megállapította, hogy további értesítésig Oroszország és Fehéroroszország nemzeti lobogói nem jelenhetnek meg semmilyen eseményen, és a két ország nemzeti himnuszai sem kerülnek lejátszásra.

Időközben Moszkvát megfosztották a Karate1-Premier Liga házigazda szerepétől is. A Világ Karate Szövetségének Végrehajtó Bizottsága egyhangúlag úgy döntött, hogy másik helyszínre helyezi át a versenyt, ám az új helyszínt még nem választották ki.

A Világ Karate Szövetségének nyilatkozata szerint: „A WKF szeretné kifejezni reményét a béke, a normalitás és a stabilitás gyors helyreállítására Kelet-Európában és az egész világon.”

„A világ karate sportolóinak védelmét szem előtt tartva a WKF továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a sportolók számára a legjobb feltételeket biztosítsa minden WKF eseményen.”

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) már reagált azzal, hogy bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország zászlói nem lesznek kiállítva, és ezeknek az országoknak a nemzeti himnuszai sem kerülnek lejátszásra a FIDE által szervezett nemzetközi eseményeken. Továbbá, az összes meglévő szponzori megállapodást megszüntetik bármely állami szankciók által sújtott és ellenőrzött belorusz és orosz vállalatokkal.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) úgy döntött, hogy törli a junior világbajnokságot, amelyet augusztusban az orosz Kazany városában tartottak volna, és megszavazta, hogy Oroszország nem tarthat semmilyen eseményt a jövőben, ha folytatódik Ukrajna inváziója. Egyelőre azonban a rövid pályás úszó világbajnokságot nem költöztették át Kazanyból.

Eközben az Ausztrál Úszószövetség bejelentette, hogy nem vesznek részt a világbajnokságon. Ezt a döntést a sportolók és a személyzet biztonsága érdekében hozták meg, és egyben felkérték a Nemzetközi Úszószövetséget, hogy keressen más alternatív helyszíneket az esemény biztonságos megrendezésére.

A Taekwondo Szövetség visszavonja Putyin fekete övét

Miután a Nemzetközi Judo Szövetség felfüggesztette Putyin tiszteletbeli elnökségét, a Taekwondo Szövetség úgy döntött, hogy visszavonja kilenc danos tiszteletbeli fekete övét, amellyel 2013. novemberében tüntették ki.

Oroszország és a Világkupa

A FIFA és az UEFA úgy döntöttek, hogy az orosz játékosok nem versenyezhetnek Oroszország neve alatt, míg az ország zászlaját és himnuszát is betiltják, és minden mérkőzést semleges helyszínen, zárt ajtók mögött kell lejátszani.

Miután felszólította az országot a versenyből való kizárásra, a FIFA úgy döntött, hogy kizárja Oroszországot a Katari Világkupáról. 

Svédország, Lengyelország, Csehország, Anglia és Franciaország nem hajlandók játszani Oroszország ellen, és a FIFA, az UEFA-val karöltve lépéseket is tett Oroszország kizárása érdekében a 2022-es Világkupáról.

Mindezek mellett, a www.sportfogadas.net forrásai szerint az UEFA törli az Európa Liga RB Leipzig és Szpartak Moszkva közötti nyolcaddöntőjét (március 10 és 17.).

(x)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük