Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tervezés a kulcs

A tervezés a kulcs Sport

A sepsiszentgyörgyi sportnapok egyik jeles vendége volt Novák Károly Eduárd sportminiszter, paralimpikon, aki hagyta magát jól kifaggatni, és kulisszatitkokat is megosztott a legalább felerészt gyermekközönséggel – például azt, hogyan kapta meg jelenlegi funkcióját. Kádár Zoltán marosvásárhelyi sportújságíró kérdéseire oldottan és jókedvűen beszélt a tokiói olimpiáról, meg kissé komolyabban Románia sportstratégiájáról is.

Első országúti kerékpáros versenyét itt nyerte 2001-ben, akkor könnyek között azt érezte, hogy jó helyen van és jól választott sportágat, értelmet nyert a cél, megmutatkozott a lehetőség annak elérésére. Ennyi év után minden álom és cél kipipálva, most azonban miniszterként érzi úgy, hogy van lehetőség valami nagy elérésre, ha az időt is megkapja hozzá – kapcsolódott az aktuális helyzethez, helyszínhez a miniszter.

A könnyekre utalva, melyek Londonban és a tokiói olimpián is előtörtek, Novák Ede elmondta, nem szégyelli őket. Minden győzelméért megkínlódik, ezért mélyen átéli a sikert is: a londoni paralimpiai aranyérem harmincéves sportkarrierjének betetőzését jelentette. Az olimpiai bajnok szerint az idei tokiói paralimpián szerzett ezüstérem azért különös jelentőségű, mert miniszterként nyerte el azt, holott a politikai pályára lépésekor, januártól gyakorlatilag lemondott a versenyzésről, keveset sportolt, ellepte a sok munka, ezért tavasszal még a „pocakos trikót” hordta, ahogy Kádár Zoltán fogalmazott. Ennek ellenére, ahogy közeledett a tokiói olimpia, ahogy kiszakadt a bukaresti közéletből, megtalálta a formáját, felkészülését pedig még ellenfelei is tisztelték. Szereplése pedig olyan jól sikerült, hogy 9 másodpercet faragott a londoni aranyérmes idejéből, 9 évvel idősebben, 45 évesen. Ennek magyarázataként a miniszter elmondta, az utóbbi két évben más típusú edzéseket végez, Tokióban pedig egy a londoninál sokkal jobb, 20 ezer eurós biciklit használt, más időfutam-ruházatban versenyzett, tehát több összetevője volt a sikernek. Ha három éven keresztül ugyanígy edzene, akkor a párizsi olimpián is lehetne még ebből 2–3 másodpercet faragni – mondta kérdésre válaszolva a paralimpikon. Az ötkarikás verseny után hiába áhítozott pihenésre, a munka úgy beszippantotta, hogy olyan, mintha soha nem is lett volna olimpián – magyarázta Novák Ede.

Hirdetés
Hirdetés

SMS-ben jelentkezett miniszternek

A sportoló miniszteri funkciója elnyerésének történetét is megosztotta: e szerint tavaly decemberben SMS-ben jelentkezett Iohannis elnöknél, akit nem is ismert személyesen, hogy elvállalná a sportminiszterséget, úgy érzi, tudna tenni a sport érdekében, és az elnök el is fogadta a jelentkezését. Hiszek a sorsban, ez így kellett legyen – nyilatkozta Novák.

Jelen pillanatban a sport semmi biztosat nem ad, holott a tehetség megélhetési biztonságot is kellene adjon. De a nyolcadik osztály elvégzése után sokan szülői nyomásra eltérülnek a sporttól, holott „az a helyes, ha azon a területen dolgozunk, amihez értünk, amit szeretünk, abban tudunk jók lenni, csak így lehetünk boldogok” – vallotta a miniszter.

Ezek után a sportstratégiára és miniszterként életbeültetendő elképzeléseire térve Novák a magyar sportstratégia eredményességét méltatta, mintaként tekintve rá. Legalább 12 évre előre kell tekinteni, de itthon nincs vízió és nincs elegendő utánpótlás – értékelte.

A sportban a demokrácia nem működik

Hogy szerinte honnan kellene elkezdeni? Fontos, hogy a gyerekek sportoljanak az iskolában, de mindenekelőtt meg kell barátkoztatni őket a sporttal. Meg kell növelni a tömegsport bázisát, és a profi sportban elérni, hogy a következő olimpián a 15-ös toplistán rajta legyen az ország. Át kell szervezni a sportéletet, az infrastruktúrát pedig úgy alakítani, hogy az szolgálja azokat a sportokat, amelyektől eredményt várnak, be kell vezetni a Magyarországon már működő TAO-támogatási rendszert. Ezt a három célt fogalmazta meg a sportminiszter a közeljövőre nézve.

A szövetségek auditálása, problémáik felmérése után eldől, hol van szükség klubokra, edzőkre vagy utánpótlásra, és az országnak fontos sportágak szövetségei majd hosszú távú, három olimpiai ciklusra szóló vízióik szerint kaphatnak támogatást. De az elit ligát is létrehozzák: az ország legjobb sportolóinak a legjobb körülményeket biztosítják majd, minden lehetőséget megkapnak, hogy 2024-re eredményeket érjenek el. A foci utánpótlásképzését pénzügyileg is támogatná a minisztérium, és a csapatsportban szükségesnek látja leszabályozni, azaz korlátozni a külföldi játékosok számát – fejtette ki Novák Ede.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük