Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A „székely focibotrány” zárszava?

A „székely focibotrány” zárszava? Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetőit újabb állásfoglalásra kényszerítette a bukaresti sajtó és tucatnyi – tulajdonnévvel is rendelkező – román szurkolói törzsgárda, többnyire úgynevezett „ultrák”. Az állásfoglalás később akár hivatkozási alap is lehet, amikor a székely zászló miatt éri támadás valamelyik Kovászna, Hargita vagy Maros megyei csapatot.

Hirdetés
Hirdetés

A szakszövetség leszögezi: nem képviseltette magát a csíkszeredai stadionavatón, és korábban megtiltotta azt, hogy a házigazdák Székelyföld U18 néven játszhassanak barátságos mérkőzést Magyarország U18-as válogatottjával. Ezzel kapcsolatosan a FIFÁ-val és UEFÁ-val is konzultáltak.

A közlemény rámutat: Romániában nincs olyan törvény, amely tiltaná a székely zászló nyilvános használatát (kitűzését), a székely zászló nem tiltott jelkép, éppen azért a Román Labdarúgó-szövetség nem tud és nem is fog semmiféle büntetést eszközölni amiatt, hogy a csíkszeredai stadionban jelen volt a székely zászló. (A román sajtó panasza főleg az, hogy a mérkőzés előtt, a himnuszok eljátszása idején, a gyepen egy óriási székely zászló volt kifeszítve, ahogyan nemzetközi mérkőzéseken is szokás.)

Ami a másik vádaskodás tárgyát illeti (hogy tudniillik az FK Csíkszereda nevű csapatban sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi, felcsúti leigazolású játékosok is szerepeltek a magyar U18-as válogatott ellen), a szövetség pontosítja, hogy barátságos mérkőzéseken a résztvevő csapatok nem kötelesek kizárólag csak a saját játékosaikat szerepeltetni, annyi a követelmény, hogy a vendégjátékosok rendelkezzenek klubjuk engedélyével, tiszteletben tartva a fegyelmi rendszabály 83.14. számú fejezetének előírásait.

A „székely focibotrány” kapcsán több román sajtóorgánum is megkereste Szondy Zoltánt, az FK Csíkszereda elnökét. A gsp.ro által közölt egyik piszkálódó interjúban Szondy Zoltán rámutat, három hónapig kérlelte a bukaresti szakszövetséget, hogy küldjenek egy korosztályos válogatottat az avatóra, de sokáig nem érkezett válasz, az elutasítás későn konkretizálódott, az idő szorításában folyamodtak a székely válogatott megoldáshoz. Az elnök rámutat: az FK Csíkszereda a romániai labdarúgásba illeszkedik, annak szerves része, a székely zászló minden mérkőzésükön jelen volt a stadionban, és ezután is jelen lesz! A klubelnök felidézi, hogy a bővített csíkszeredai stadion másik részének avatóján, 2014-ben Románia U16 – Magyarország U16 barátságos mérkőzést rendeztek, és senkinek nem esett semmi baja emiatt. A beszélgetés során epésen megjegyzi a román riporternek, azt hitte, azért keresi telefonon, hogy gratuláljon, mert egy romániai focicsapat (az FK Csíkszereda) 1–0-ra legyőzött egy magyar válogatottat… 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük