Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A sport nagyon fontos az egészségmegőrzésben

A sport nagyon fontos az egészségmegőrzésben Sport

Január első felében jellemzően megnő az edzőtermek forgalma, ugyanis az újévi fogadalmak között talán a leggyakoribb az életmódváltással, a mozgással és fogyókúrával kapcsolatos. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód szerves része, és sosem késő elkezdeni vagy újrakezdeni. Nyilván, aki már régóta nem mozgott, annak azért több idő kell ahhoz, hogy elérje a kívánt alakot, de kellő akarattal és kitartással azért ez elérhető – állítja Katona Csaba gyógytornász, fitneszoktató, a kézdivásárhelyi Functional Fitness tulajdonosa.

Hirdetés
Hirdetés

– Személyi edzőként, hogy tapasztalja, mikor nő meg leginkább a testmozgás iránti igény vagy lelkesedés? Év elején vagy mondjuk inkább a nyár közeledtével?

– Az eddigi tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy inkább a strandszezon beállta előtt lesz sürgetőbb a kérdés sokaknak, de természetesen olyanok is akadnak szép számmal, akik újévkor fogadják meg, hogy életmódváltásba fognak. Ez utóbbiak általában kitartóbbak, mert nem időszakokhoz kötik a testmozgást, hanem életük részévé teszik. Én úgy vagyok ezzel, hogy nem kell ehhez sem újév, sem hétfő, csak egy elhatározás.

– Elkezdeni vagy újrakezdeni márpedig sosem késő – állítják a szakemberek.

– Így igaz, sosincs késő a mozgáshoz, a sporthoz. Vidékünkön még gyerekcipőben jár a mozgáskultúra, sajnos azt kell mondanom, hogy sokak szerint egy bizonyos életkor után már nem kell mozogni, megjelenik az úgyis túl öreg vagyok hozzá-mentalitás. Holott igazából az emberi szervezet a folyamatos aktív életmódra van beállítva, ezért azt tanácsolom, hogy nem szabad teljesen leállni. Vannak hatvan év feletti klienseim, akikkel közösen, nagy odafigyeléssel dolgozunk a jobb életminőség érdekében.

– Hogyan kell mozogni időskorban? Az idő múlásával sokan hajlamosak kímélni magukat mindenféle aktivitástól.

– Pont az ellenkezőjét kellene tenni. Tudományosan bizonyított, hogy a fájó ízületeket nem pihentetni, hanem használni kell, mert így regenerálódnak. A testedzés kedvező hatásai minden életkorban érvényesülnek, azonban mondjuk 60 év felett különösen fontos, mert ellensúlyozni tudja a szervezet képességeinek romlását, és segít fenntartani az önálló életvitelhez szükséges fizikai teljesítőképességet. Én is észlelem ezt a passzivitást, viszont vannak biztató jelek, sokan járnak ki a sportpályára, ha nem is szaladni, sétálni, vagy a mozgásparkokat is előszeretettel használják. Innen jött az ötlet egy új csoport beindítására, amely pont ezt a korosztályt célozza meg, nekik szól a gerinctorna, az életminőség javítása érdekében. Itt rehabilitációs gyakorlatokat végzünk sporteszközök segítségével, egy funkcionális edzés keretében. Ez lényegében gerincbántalmakkal, ízületi és bármilyen mozgásszervi problémával küzdőknek szóló alacsonyabb intenzitású foglalkozás.

Hirdetés
Hirdetés

– A túlsúlyosak körében általában felmerül a kérdés, hogy mit és hogyan érdemes nekik sportolniuk, hogy megszabadulhassanak a felesleges kilóiktól, miközben ízületeiket is óvják?

– Mivel túlsúlyról beszélünk, elég nagy terhelés van a bokákon, térdeken, ízületeken, ezért fokozatosan, kíméletes módon kell beépíteni a mozgást a mindennapokba. Nem szabad túlterheljék magukat, a túl kemény edzés elveheti a kedvüket a folytatástól, sőt, sérülésveszélyes is. A TRX például egy igen jó eszköz ilyen esetben, mivel könnyített helyzetben is lehet gyakorlatokat végezni. Esetükben talán még fontosabb a motiváció, viszont, ha már látják a fejlődést, az plusz löketet tud adni. Nem egy olyan kliensem van, aki 20-25 kilót fogyott fokozatosan, anélkül, hogy az egészségét veszélyeztette volna, vagy különféle zsírégetőket szedett volna. A rendszeres mozgás, természetesen a megfelelő táplálkozással kiegészülve meghozza a kívánt eredményt.

– Mit tudna tanácsolni azoknak, akik rászánták magukat a rendszeres mozgásra? Mi az első lépés?

– Kérjék szakember segítségét, és találják meg a hozzuk leginkább illő mozgásformát. Egy megfelelő képzettségű oktató segítségével megfelelő módon tudjuk az egész testet megmozgatni. A funkcionális edzés lényege például, hogy nem külön testrészekre, izomcsoportokra edzünk, hanem a mindennapi életre próbáljuk felkészíteni a testünket, és olyan mozgásokat próbálunk modellezni, amelyek magukba foglalják a mindennapi mozgásmintákat, emelést, guggolást, fekvőtámaszt. Az edzéseken egyszerre fejlesztjük az állóképességet, de az erősítés, mobilizáció is előtérbe kerül. Az is fontos, hogy valaki irányt mutasson és megszerettesse velük ezt a fajta fizikai aktivitást. Edzőként az a célunk, hogy az alapoktól kezdve, önbizalmukat fejlesztve rávezessük a klienseket kitartó munkára. Az első lépés a legnehezebb, de ha ezt meglépte, azt követi a többi.

– Feltételezem, mindenki azt szeretné, hogy amint eldöntötte, hogy rendszeresen mozogni fog, szinte azonnal bombaformába lendüljön.

Hirdetés
Hirdetés

– Ehhez azért kicsivel több kell, két hét alatt lehetetlen a bombaforma elérése, azért igenis meg kell küzdeni. Én azt szoktam mondani ilyenkor, hogy adj magadnak legalább annyi időt a fejlődéshez, mint amennyit inaktív voltál, legyél türelmes és kitartó, hosszútávon csak ez célravezető. Legyél határozott és következetes, ugyanakkor szigorú önmagaddal szemben, mellőzd a kifogásokat, mert csak így tudsz látványos fejlődést elérni.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük