Felhívás!

A nulláról kell újrakezdjék

A nulláról kell újrakezdjék Sport

Súlyos szerencsétlenség érte az ozsdolai motokrosszbajnok Ördög Zoltánt és családját. Vasárnap este tűz ütött ki náluk, aminek következtében teljesen leégett a garázsuk, benne a 14 éves versenyző motorbiciklijével, összes felszerelésével, és számtalan alkatrésszel. A kár tetemes, ráadásul emiatt veszélybe került a román és a Kelet-Európa-bajnok motoros küszöbön álló új szezonja is. A motorostársadalom és jó szándékú emberek összefogtak, hogy ez ne történjen meg.

„Hirtelen fel sem tudnám sorolni, mennyi mindenünk lett oda” – válaszol kérdésemre Zoltán édesapja, Ördög István, aki pár nappal a tragédia után még mindig az események hatása alatt áll. Egy felrobbant akkumulátortöltő miatt ütött ki tűz a garázsban, amelyben a motoros karrierhez szükséges mindenféle kelléket, szerszámot és felszerelést tárolt a család, köztük gyúlékony anyagokat és a benzinnel tele motorbiciklit, ami megmagyarázza a pusztítást. A kár feltehetőleg több tízezer euróra rúg.

„Tíz perccel korábban hagytam el a garázst, ha ott vagyok, talán megakadályozhatom. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy falusfeleim gyorsan reagáltak, és segítségükkel sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen a lakóházra, a gépjárművekre. Azt mondom, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nem esett bántódásunk, viszont kétgarázsnyi érték veszett oda, hátborzongató, ami a tűz nyomán maradt. Itt állok egy kalapács, egy csavarhúzó nélkül, minden, amit évek óta gyűjtöttünk odalett” – meséli megrendülten István. – „Ami fájóbb, hogy Zoltán teljes felszerelése, technikája odaveszett, az volt a legnagyobb érték, hiszen tudjuk mennyire költséges ez a technikai sportág, mindent a nulláról kell újrakezdjünk”.

A veszteség különösen fájó most, hogy minden készen állt az új idényre, amelyben a 14 éves motoros 125 köbcentis motorral már az MX2 junior kategóriában versenyezne. A tervek szerint a hónap végén egy bulgáriai versennyel indították volna a szezont, majd április 10-én esedékes a román motokrossz-bajnokság és egyben a Kelet-Eb első futama Ciolpani-ban. Mindez veszélybe került most.

Ördög Zoltán motorbiciklijével a garázs előtt pár nappal a tűzeset előtt

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy bajban ismerszik meg a barát, tudniillik a tragédia másnapján összefogott a háromszéki motorostársadalom, és gyűjtést hirdetett annak érdekében, hogy megmentsék Zoltán szezonját és „visszalökjék” őt a versenypályára. Ehhez csatlakoztak később a romániai, illetve a külföldi versenytársak is.

„Senkinek nem kívánom, hogy ezen keresztülmenjen, viszont hihetetlen erőt ad számunkra az a példátlan összefogás, amit a napokban tapasztaltunk. Barátok, távoli és közeli ismerősök, idegenek hívnak és próbálnak segíteni a maguk módján, amiért rendkívül hálásak vagyunk. Bebizonyosodott számomra, hogy rossz ember nincs is, mindenkinek nagyon köszönjük a segítséget, az adományokat, a bátorító szavakat!” – fogalmaz Ördög István.

Csak, hogy elképzeljük a kárt, egy standard versenymotor beszerzési ára 6–7 ezer euró, a versenyző védőfelszerelése szintén pár ezer euró – és ebből ezen a szinten nem elég egy rend, kell legalább három-négy. Ehhez hozzájönnek a tartók, emelők, továbbá az alkatrészek.

Bárkitől, bármekkora adományt elfogadnak, aki segíteni szeretne, az megteheti szombaton 12–14 óra között a Style vendéglőnél, a Hell-Com és az X-tra Motors üzletekben, Ozsdolán a Szabó boltban vagy Baróthi Zoltán Csabánál (0744.324.138). Banki átutalással az alábbi számlaszámon lehet segíteni: Ördög Maria, CNP: 2730514142056, számlaszám: RO48CECEC001946200551310.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 18., 11:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nagy kar es segiteni kell! De mar 50 eve nagyapam is megmondta bedugva ne hagyjal semmilyen gepet vagy elekronikai eszkozt felugyelet nekul! Sorry de ez van!

  • User
   Dátum: 2021. március 18., 14:36
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Kedves hozzaszolo!
   A bedugott elektronikai eszkoz kb 20-30 perce volt aram alatt. Nem hanyagsagbol ott hagyott, 2 napja toltodo dolgokrol beszelunk.

  • User
   Dátum: 2021. március 18., 14:46
   ÉRTÉKELÉS: -1

   On ezek szerint soha sem toltott meg csak egy telefont sem, par oran keresztul, vagy barmi mas elektronikai cikket- akar laptopot, tabletet, fenykepezogepet vagy video-kamerat, esetleg elektromos fogkefet, hanyiro gepet, elektromosan mukodo szerszamokat… 😏

  • User
   Dátum: 2021. március 18., 15:19
   ÉRTÉKELÉS: 3

   “50 éve nagyapám megmondta…” Mit töltetett 50 éve ? Vagy nem itt élt? Sok helyen még villany se volt!
   Jobb lenne, ha a kárörvendés helyett tanulnának az esetből. Amúgy egy hoverboardot töltetett. Amint kiderült utólag, sok esetben okozott tüzet. Utána lehet nézni.

 • User
  Dátum: 2021. március 18., 11:56
  ÉRTÉKELÉS: 9

  vegre CSEND lesz, meg ha csak rövid ideig is a RETYI NYIR termeszetvedelmi területen,
  ahol köztudottan evekig “edzett”-hatalmas “ROBAJJAL”, nagyon gyakran szombaton-vasarnap is,
  a közelben levö het vegi hazaikban pihenni/csendre vagyo csaladok “örömere”……

 • User
  Dátum: 2021. március 18., 11:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Nemcsak felszerelésre, hanem elsősorban az infrastruktúra megvalósítására – alkalmas edzőpálya !!! – kialakítására kellene gyűjteni, az illetékes szervek bevonásával (pl. megfelelő engedélyeztetéssel stb.)

 • User
  Dátum: 2021. március 18., 14:19
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A hozzaszolok nagy tevedese, hogy nem egy erdot-mezot jaro, “utakat es tisztasokat osszrtoro” motorosrol beszelunk, hanem egy hivatasos motocross versenyzorol, aki hivatalos orszagos es nemzetkozi versenyeken vesz reszt tobb eve. Ezek a versenyek se nem a Perkon, se nem aRetyi Nyirben tortennek.

   • User
    Dátum: 2021. március 18., 21:04
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Hivatalosan letrehozott palyakon. Pl Zarnesti, Ciolpan- ha csak az orszagos, kozellebi palyakrol beszelunk. Pl. A hetvegen is Ciolpanban zajlott az edzes, onnan tertek haza 1-2 oraval a tragedia elott is…

    Ezeket es a hivatalos, nemzetkozi edzestervet ismerik mind, akik hivatasos motorosok, nem hobbibol jarjak az erdot-mezot.

  • User
   Dátum: 2021. március 18., 19:51
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Az emberek egyike – másika kutyafajzat, akkor ugat, mikor mások sírnak. Felebarátunk kárán örvendezni és megszorítások kieszelésén töprengeni egyáltalán nem keresztényi erény.