Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A negyedik Eb-részvételért

A negyedik Eb-részvételért Sport

Történelmet írhat a magyar labdarúgó-válogatott ma este, amennyiben sikerül legyőznie Izlandot a Puskás Arénában rendezett Európa-bajnoki pótselejtezőn, és ezzel sorozatban második alkalommal kijuthat az Európa-bajnokságra. Magyarország eddig 11 mérkőzésen hétszer győzött Izland ellen.

Bármennyire is hihetetlen, az Albert Flórián nevével fémjelzett csapat sem tudott zsinórban két Eb-re kijutni az 1960-as években – igaz, 1964-ben, majd ’72-ben is az elődöntőig jutott. A magyar csapat most egy lépésre van attól, hogy a 2016-os torna után a következőn is részt vehessen. Négy évvel ezelőtt a Norvégia elleni pótselejtezős oda-visszavágós siker váltotta ki a jegyet, most ismét északi ellenféllel küzdenek a magyarok, de idén csak egy meccs dönt az Eb részvételről. A sors úgy hozta, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány legénységének az lesz az ellenfele, amelyikkel a 2016-os tornán, karöltve csodát művelt: a franciaországi Eb-n ugyanis Izlanddal együtt jutottak tovább a csoportból, maguk mögé utasítva Portugáliát és Ausztriát. Mint ismeretes, a magyaroknak a nyolcaddöntő volt a végállomás (Belgiumtól kaptak ki), az izlandiak viszont Anglia legyőzésével a negyeddöntőig jutottak, ahol viszont a házigazdák már keménydiónak bizonyultak.

Hirdetés
Hirdetés

Azon a bizonyos Eb-n 1–1-et játszott egymás ellen a magyar és izlandi csapat úgy, hogy Gylfi Sigurðsson 11-esből szerzett vezető találatot, majd Birkir Már Sævarsson öngóljával a hajrában egyenlítettek a magyarok, egyébként ez volt a két együttes közös múltjának egyetlen döntetlenje. Abból a csapatból hét játékos, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Lang Ádám, Bese Barnabás, Nagy Ádám, Szalai Ádám, Nikolics Nemanja, tagja a mostani keretnek – Fiola Attila és Lovrencsics Gergő sérülés miatt nem volt nevezve az Eb-meccsre.

Mindhárom izlandi siker 1992 júniusa és 1995 júniusa között született, világbajnoki selejtezőn kétszer, Eb-selejtezőn egyszer nyertek az északiak. A magyar válogatott hat meccs óta nem kapott ki Izlandtól (5 győzelem, 1 döntetlen), ami azért érdekes, mert csak Azerbajdzsán ellen rendelkeznek hosszabb aktív veretlenségi sorozattal (7). A budapesti találkozókon négy hazai győzelem és egy vendégsiker született. A gólkülönbség egyértelműen a magyarok oldalára billenti a mérleg nyelvét: 22–11.

A magyar válogatott 1964 (4.), 1972 (4.) és 2016 (legjobb 16) után története során negyedszer juthat ki a kontinenstornára. Amennyiben sikerrel vívják meg a pótselejtezőt, a 2021 nyarára halasztott Eb-n két mérkőzést, a világbajnok franciák és a címvédő portugálok ellenit hazai közönség előtt játszhatják a Puskás Arénában. Rossz hír viszont, hogy Marco Rossi koronavírus-tesztje pozitív lett, így a szövetségi kapitány nem lehet ott a padon a sorsdöntő összecsapáson.

Ma este nyolc csapat küzd a maradék négy helyért a jövő nyárra halasztott Eb pótselejtezőjében. Románia és Írország elődöntős búcsúja után a mezőnyben egyetlen társházigazda, méghozzá Magyarország maradt, valamint két potenciális újonc szerepel, de harmadikként ott van Szerbia is, amely önálló országként még nem vett részt a kontinensviadalon, csak korábban Jugoszláviaként. Egy újonc biztosan kijut az Eb-re, ugyanis az éppen egymással találkozó Grúzia és Észak-Macedónia egyaránt lemaradt az eddigi összes tornáról. Az Eb-pótselejtezők programja: 19.00: Grúzia – Észak-Macedónia, 21.45: Szerbia – Skócia, 21.45: Észak-Írország – Szlovákia, 21.45: Magyarország – Izland.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük