Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kosárlabdavilág egyik legtehetségesebb fiatalja

A kosárlabdavilág egyik legtehetségesebb fiatalja Sport

A kaliforniai Walnut Creekben született Sabrina Ionescu lett a virtuális körülmények között megtartott WNBA-draft első számú választottja. Az amerikai válogatott 22 éves irányítója büszke román gyökereire, és ugyanazzal a „mamba mentalitással” rendelkezik, mint mentora, a néhai Kobe Bryant.

Hirdetés
Hirdetés

A világjárvány miatt a megszokott, nívós rendezvény elmaradt, de a szervezők kihozták a legtöbbet az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokság játékosbörzéjéből. A választás pedig egyáltalán nem meglepő, hiszen az Oregon szakmai programjából érkező 22 éves lány minden egyéni rekordot megdöntött az egyetemi bajnokságban (NCAA): az első játékos, aki legalább 2000 (2562) pontot dobott, 1000 (1040) lepattanót gyűjtött be és 1000 (1091) gólpasszt adott, és emellett 26 tripla-dupla teljesítménye volt. Ionescu egyike annak a hat játékosnak, akik zsinórban kétszer nyerték el az NCAA legjobbjának járó John R. Wooden-díjat.

Az Oregon ikonikus sztárja egyébként az egyetemi női kosárlabdázás összes rangos egyéni elismerését begyűjtötte. A Naismith és a Wade-díjak mellett az Associated Press, az edzők szakszervezete (USBWA) és az ESPN.com szavazásán is az év legjobbja lett. Idén 17.5 pontot, az országos rangsorban legmagasabb (9.1) gólpasszt és karriercsúcsot jelentő 8.6 lepattanót átlagolt. A 26 tripla-duplája és a 2000-1000-1000 rekordja az egyetemi pályafutását nézve az egész világsajtót bejárta.

A játékos édesapja, Dan Ionescu 1989 előtt emigrált az Egyesült Államokba, ahol politikai menedéket kapott. Felesége, Liliana Blaj, és fiuk, Andrei 1995-ben csatlakoztak hozzá, 1997. december 6-án pedig megszületett Sabrina.

Az ígéretes tehetségre most az első választás jogával a New York Liberty csapott le. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy mikor debütálhat a WNBA-ban, ugyanis a pontvadászat kezdését befolyásolja a koronavírus-járvány. Az Oregon Ducks csapatából három kiemelkedő játékos került a profik közé, rögtön a második helyen Ionescu csapattársa, Satou Sabally kelt el (a Dallas Wings csapott le a játékjogára). A harmadik oregoni csillagot, Ruthy Hebardot a nyolcadik helyen a Chicago Sky szakmai stábja választotta. Érdekesség, hogy az Oregon eddig még soha nem adott első körös játékost a ligának.

Sabrina Ionescu a harmadik román származású kosárlabdázó, aki a világ legerősebb női bajnokságában, a WNBA-ben szerepelhet. Korábban Florina Pașcalău (2008) kilenc percet töltött pályán a Seattle Storm színeiben, majd Gabriela Mărginean (2010) lett Lynx játékosa, ahol azonban csak 12 percet játszott. Az észak-amerikai női profiligában (WNBA) eddig három magyar játékos, Iványi Dalma, Nagy Andrea és Újhelyi Petra szerepelt, a negyedik pedig Határ Bernadett lesz, aki az Indiana Fever együttesét fogja erősíteni a következő idényben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük