Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A jövő csapatát építik

A jövő csapatát építik Sport

Hétfőtől péntekig Kézdivásárhelyen edzőtáborozik az alakulóban levő U17-es korosztályú romániai futsalválogatott. Az első összetartásra mintegy 24 utánpótlás játékost – kettőt a KSE-től és egyet a Sepsi FC-től – hívtak meg, akik közül majd kikerül a 14 fős alapkeret. Az együttest az a Kacsó Endre irányítja, aki az U21-es válogatottért is felelős.

Nemzetközileg is egyre inkább teret hódít a teremlabdarúgás, amelynek egyik bizonyítékaként a 2018-as ifjúsági nyári olimpián labdarúgás helyett futsalban mérik össze erejüket a résztvevő csapatok. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Buenos Airesnek ítélte oda az ifjúsági ötkarikás játékok rendezésének jogát, amelyen Románia is indulna, többek között teremlabdarúgásban. Ennek érdekében csapatépítésbe fogott a FRF, a héten Kézdivásárhelyen, majd március elején Székelyudvarhelyen igyekeznek kialakítani azt az U17-es keretet, amely selejtezőt játszhat az olimpiás részvételért. Huszonnégy 17 év alatti játékost hívtak össze a céhes városba az egész országból, a KSE-től Rancz Attila és Szabó Levente, míg a Sepsi FC-től Jankó Botond kapott behívót. A maksai Benke Kúriában elszállásolt válogatott tagjai napi két edzéssel készülnek a rájuk váró feladatokra, Kacsó Endre vezetőedzőt épp az egyik délelőtti tréning után sikerült megszólaltatnunk a céhes városi sportcsarnokban.

– Május 8–13. között szerbiai turné vár ránk, ahol a házigazda szerb válogatott mellett az orosz és a kazah nemzeti csapattal találkozunk, viszont addig még sok munka vár ránk, egyelőre össze kell gyűjtsük a játékosokat és csapattá formáljuk őket. Természetesen még nem végleges a keret, folyamatosan keressük a megfelelő játékosokat, folyamatosan figyeljük a csapatokat. Mindenkinek van esélye bekerülni, március elején tartjuk a következő válogatót – fejtette ki érdeklődésünkre Kacsó Endre, aki szerint van 9-10 tehetséges futballista, akikre jelenleg tud alapozni. – A közös munka elején vagyunk, de van bennük potenciál, nagyon jó játékosok lesznek, ha kitartóan és komolyan dolgoznak. A kézdivásárhelyi Rancz Attilát például a Székelyudvarhelyen játszó Bíró Attilához tudom hasonlítani, meggyőződésem, hogy szép jövő előtt áll, ha így folytatja.

Kacsó szerint örvendetes, hogy a hazai szövetség és az UEFA ennyire támogatja az utánpótlásképzést, de sajnálatosnak nevezte, hogy meglátása szerint az U21-es válogatott egyre inkább háttérbe szorul.

– Egyetértek azzal, hogy a legfiatalabbakra kell alapozni, viszont kár, hogy az U21-et kevésbé akarják támogatni, mert őket is ugyanúgy kéne, nem szabadna háttérbe szorítani vagy ne adj isten felszámolni, mert kell, hogy legyen átmenet az ifjúsági és a felnőtt válogatott között – fogalmazott az U21-eseket is irányító szakember, aki elégedetten nyilatkozott a kézdivásárhelyi Gáll Attila és a sepsiszentgyörgyi Kanyó Szilárd válogatottbeli teljesítményéről.

A szakember rendkívül elégedett a kézdivásárhelyi edzéskörülményekkel is, állítása szerint szívesen visszatérnének ide, akár barátságos mérkőzésre is.

– Kézdivásárhelyen nagyon jók a körülmények, csodálatos panzióban lakunk, köszönjük a polgármesteri hivatalnak, hogy a sportcsarnokban edzhetünk. Szeretnénk barátságos meccset is játszani itt, mert Kézdivásárhely megérdemli. Örvendetes, ahogyan a fiatalokat beépítik a csapatba, ha így folytatják két-három év múlva az eredmények is jönni fognak – fogalmazott Kacsó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük