Felhívás!

A jégkorongot is érinti a járvány

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. közötti időszakra kiírt svájci elit-világbajnokságot. A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.

A szervezet szombaton közölte: május 21–23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű, és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről.

A világbajnokságot 1920 óta rendezik, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett, az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre 74 éve kényszerült az IIHF. Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott hivatalosan április 10-ig áll a játék –, de például az NHL küzdelmei szünetelnek. Az IIHF már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. A szövetség azt is bejelentette, hogy nem rendezik meg a divízió I-es tornákat, így a magyar és a román férfi válogatott nem lép jégre április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.