Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A java még csak most jön

A java még csak most jön Sport

Ha egyenes kieséses szakasz és Horvátország, akkor hosszabbítás. És horvát továbbjutás. Horvátország lesz Franciaország ellenfele az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi fináléjában, miután a szerdai elődöntőben a moszkvai Luzsnyiki Stadionban hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Angliát.

 

Modricék harmadik hosszabbításos meccsüket is behúzták a vb-n, ám míg a dánok és az oroszok ellen büntetőkig ment a párharc, az angolok elleni elődöntőben már a hosszabbításban eldöntötték a meccset. Ez a siker pedig azt jelenti, Horvátország története során először vb-döntőt játszhat.

A kedden és szerdán rendezett elődöntők után egyébként szinte biztossá vált, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokság gólátlaga nem éri majd el a négy évvel ezelőtti, brazíliai tornáét. A legutóbbi két mérkőzésen mindössze négyszer rezdült meg a háló, így a mostani világbajnokság eddigi 62 összecsapásán 161 találat született, ami 2.6-os gólátlagot jelent. Ez csupán hét századdal marad el a 2014-es vb-étől, de mivel már csak két találkozó van hátra, kevés az esély arra, hogy a végén jobb legyen a gólátlag. Ahhoz, hogy legalább ugyanazt elérje, összesen tíz gólra lenne szükség a szombati bronzmérkőzésen és a vasárnapi döntőn. Ugyanakkor a mostani átlag magasabb, mint a 2002-es, a 2006-os és 2010-es világbajnokságé.

A 11 város 12 stadionjában eddig 2.889.351 néző tekintette meg az összecsapásokat, ami 46.602-es átlagot jelent. Ez elmarad az elmúlt három vb nézőszámától, ami elsősorban az arénák befogadóképességével magyarázható. A hárommilliós össznézőszám azonban a döntőn meglesz.

Az még mindig előfordulhat, hogy új világbajnokot avatnak a Luzsnyiki Stadionban, mivel az 1998-ban vb-győztes Franciaország Horvátországgal csap össze, amelynek eddigi legjobb szereplése a húsz éve elért harmadik hely volt.

A legtöbb gólt annak ellenére továbbra is Belgium szerezte tizennéggyel, hogy az elődöntőben nem talált a kapuba. Az érmekért csatázó négy együttes közül viszont az egyetlen csapat, amely mind a hat összecsapásán eredményes volt, a 12 gólos Horvátország.

A 62 meccsen összesen 28 tizenegyest ítéltek a játékvezetők, s ennek éppen 75 százalékát, azaz 21-et értékesítettek, az elődöntőkben egyetlen büntető sem volt. Kiugróan magas az öngólok száma, mostanáig 11 született, kedden és szerdán viszont nem nőtt a szám. Ugyanakkor a korábbi tornákhoz képest jóval kevesebb a piros lap, eddig mindössze négy futballistát állítottak ki úgy, hogy a legutóbbi hat meccsen egyet sem. Az elmúlt öt vb-n mindig legalább tíz játékos kapott piros lapot, ebből négy esetben pedig 17 felett volt a kiállítások száma.

Érdekesség még, hogy a második félidőben sokkal több gól született: míg az első 45 percben 61-szer, addig a másodikban 97-szer rezdültek meg a hálók. Sok találat esett a rendes játékidő hosszabbításaiban, az első játékrész ráadásában ugyan csak három, de a másodikéban 19. A klasszikus hosszabbításban három gól született.

Az oroszországi világbajnokság szombaton 17 órától a belga–angol bronzmérkőzéssel folytatódik, majd vasárnap 18 órától a francia–horvát döntővel zárul.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük