Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A játékvezetőknek is nehéz

A játékvezetőknek is nehéz Sport

A Román Labdarúgó–szövetség honlapjának adott interjút Kovács István nagykárolyi FIFA-bíró, aki idéntől elit kategóriás játékvezető. A 35 éves sípmester az interjúban arról beszélt, hogyan telnek napjai a kijárási tilalom idején.

– Hogyan éli meg bíróként ezt az időszakot, amikor nincsenek mérkőzések, és sok a megszorító intézkedés?

– Nagyon hiányzik a focipályák hangulata. Hiányoznak a kollégák és a mozgás szabadsága. Szeretném, hogy gyorsabban teljen az idő. Betartom a szakemberek előírásait, idehaza edzek, és várom, hogy folytatódjon az idény.

– Kivéve a szezonközi és a téli vakációt, korábban volt már ilyen hosszú szabadsága a labdarúgásban?

– 11 éves koromban „fertőzött meg” a labdarúgás, és ilyen hosszú kihagyás még nem volt ez idő alatt.

– Mi hiányzik a legjobban?

– Talán a mozgásszabadság, hozzá vagyok szokva az állandó utazáshoz. Meccsekre járni, illetve a nemzetközi delegációk az életem részévé váltak. Tudom, hogy a pandémia után nem lesz minden ugyanolyan, mint volt, mindaddig, amíg nem fejlesztenek ki hatékony oltást a koronavírus ellen. Szerintem 2020–ban már nem rendeznek meccseket nézőkkel a stadionokban, de szeretném, hogy ne legyen igazam.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan tartja a kapcsolatot a bírói testülettel, kollégákkal?

– Videóhívások segítségével, így is jó látni őket. Minden találkozó alkalmával kapunk egy-egy mérkőzést elemzésre, majd a szeminárium alkalmával együtt beszélünk és vitatunk meg minden helyzetet. Interaktív találkozók ezek, csoportokra vagyunk osztva, hogy minél hatékonyabb legyen a tanfolyam. Minden beszélgetés alkalmával tárgyalunk a videóbíró-rendszerről is. Meglátjuk, hogy ez az időszak miként befolyásolja majd a VAR bevezetését Romániában. Az UEFA bírói testületével is vannak heti gyűlések, amelyeken bemutatnak játékszituációkat, amit egy online kvíz követ. Különböző videókat, magyarázó szövegeket kapunk, hogy mentálisan is felkészülve maradjunk arra az időszakra, amikor visszatérhetünk a pályára. Senki sem lesz kíméletesebb a bírókkal, nem fognak elfogadni tőlünk semmilyen hibát.

– Milyen felkészülési programot követ?

– Speciális programot állítottunk össze együtt a bírók erőnléti edzőjével. Elsősorban izomgyakorlatokat, de egy szobabiciklin kardiogyakorlatokat is végzek. Ez nem ugyanolyan, mint a pályán végzett edzés, de dolgoznunk kell, hogy ne vesszen kárba a téli felkészülési munkánk.

– Egy bírónak mennyi időre lesz szüksége, hogy kellően felkészüljön az idény folytatására?

– Ugyannyi idő kell, mint a játékosoknak. Viszont gondot okozhat a felkészülési meccsek hiánya, hiszen így a reflexek nem lesznek ugyanolyanok. A legjobb edzést a mérkőzések jelentik. Erőnléti szempontból egy bírónak ugyanazon a szinten kell lennie a játékosokkal, hiszen mindig 10–15 méterre kell hogy legyen a helyzettől, közelről kell kövesse a játékot.

– 2021-ben is cél az Európa-bajnokságon való részvétel?

– Nem nevezném célnak, ez sokkal inkább az egyik vágyam, hiszen egy nagy előrelépés lehet a karrieremben. Említést érdemel, hogy a honi bíráskodás jó irányba fejlődik. Óriási dolog, hogy Románia két bírót ad Európa legjobb 26–os listájára. Például Olaszországnak, amelynek sokkal erősebb bajnoksága van, egyetlen bírója van az elit kategóriában. Csupán hat európai ország van Romániához hasonló helyzetben.

– Az edzések, szemináriumok után mivel tölti idejét?

– Filmeket nézek, olvasok. Most több időm van telefonon beszélgetni, vagy a virtuális világban tartani a kapcsolatot a gyerekkori barátaimmal. Több időm van a körülöttem levőkre. Együtt főzünk a barátnőmmel. Pontosabban én csak segédszakács vagyok mellette.

– Megváltoztatta ez az időszak?

– Sokkal jobban tudom becsülni azokat a kis dolgokat, amiknek eddig nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Sokkal figyelmesebb vagyok a körülöttem levőkkel.

– Mi lesz az első dolog, amit tenni fog, miután visszatérünk a régi kerékvágásba?

– Egyelőre csak látszólagos lesz a normális életvitel, hiszen az intézkedések enyhítése után is megmarad a fertőzésveszély. Én továbbra is vigyázok majd magamra és a körülöttem levőkre. Egy ideig vélhetően nem tér vissza minden a régi kerékvágásba. Derűlátónak tartom magam, de ugyanakkor objektíven tekintek a dolgokra. Nem fog megváltozni minden egyik napról a másikra. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy tartsák be a szakemberek kéréseit, vigyázzanak magukra és a körülöttük levőkre. Csak együtt, felelősségteljesen tudjuk majd legyőzni ezt a világjárványt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük