Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A háború elűzi a sportot

Valeriu Iftime, a romániai labdarúgó 1. Liga felsőházi helyeinek egyikére komoly eséllyel pályázó FC Botoșani klubtulajdonosa kijelentette, szükség esetén felkínálnák a botosányi stadiont, illetve futballpályát, hogy az ukrán Dinamo Kijev és Sahtar Donyeck ott játszhassa mérkőzéseit. A két focicsapat – több sorstársához hasonlóan – az ukrán–orosz háború miatt került bizonytalan helyzetbe, a bajnokság meghatározatlan ideig szünetel.

Hirdetés
Hirdetés

Az észak-moldvai klub vezetőjének ötlete és ajánlata valószínűleg kapcsolható az UEFA és FIFA erőfeszítéseihez is, a két nemzetközi futballszövetség ugyanis igyekszik minden Oroszországba és Ukrajnába tervezett nemzetközi mérkőzést áthelyezni. Az európai Bajnokok Ligája döntőjének helyszíne például nem Szentpétervár lesz, hanem Párizs.

A FIFA az európai szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit nézők nélkül kell lejátszani semleges pályán. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni és himnuszát sem lehet lejátszani. A héten a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó-szövetség először egy közös közleményben azt jelezte, hogy Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. Később azonban még tovább ment a három szervezet és kijelentették, hogy ki sem állnak az orosz nemzeti együttes ellen. Erre reagált mostani döntésével a FIFA, amely azonban így jelenleg nem törölte a márciusi mérkőzéseket.

A labdarúgó Európa-liga egyik nyolcaddöntőjében a három magyarral (Gulácsi, Orbán, Szoboszlai) felálló RB Lipcse összekerült Szpartak Moszkvával, és a páros mérkőzés közelsége (március 9–17.) miatt az már tény, hogy az orosz csapat nem játszhat otthon.

A női kézilabda a másik sportág, ahol komoly aggályok adódnak, és hasonló petíciókra, elutasító álláspontra lehet számítani. A Bajnokok Ligájában a CSZK Moszkva – CSM Bukarest nyolcaddöntő egyik mérkőzésének tervezett helyszíne Oroszország. A bukaresti csapatnál nagy a tanácstalanság, nem tudják, hogy egyáltalán kell-e játszaniuk a moszkvaiak ellen. A másik orosz csapat, a Rosztov Don egyenes ágon jutott negyeddöntőbe, és az elődöntőért (budapesti négyes döntőbe jutásért) a Metz – Dortmund páros mérkőzés továbbjutójával kellene játszania május elején.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük