Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Farul legyőzte az OSK-t

A Farul legyőzte az OSK-t Sport

Hiába dolgozott ki számos helyzetet, mégis vereséget szenvedett a Sepsi OSK a Farul Konstanca vendégeként az 1. Liga 4. fordulójában. A mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes, hanem a szurkolók xenofób megnyilvánulásairól.

Hirdetés
Hirdetés

A hazai drukkerek előbb a 18. percben skandálták a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmusokat. Ezt megismételték negyedórával később is, viszont erre sem Adrian Cojocaru játékvezető, sem a házigazdák nem reagáltak semmit.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón a háromszéki együttes sportigazgatója, Hadnagy Attila nem hagyta szó nélkül a történteket. „Először is gratulálni szeretnék a Farulnak a győzelemért. Jól játszottunk, de ők nyertek. Ilyen a foci. Viszont a xenofób megnyilvánulásokkal már nem tudok mit kezdeni. Nem nyelem le. Már félünk kiállni a pályára a nagyobb szurkolótáborokkal rendelkező csapatok ellen. A kapust, Niczulyt mindennek elmondták, megdobálták. Zavarunk? Akkor visszalépünk, és vége. Mi mivel hibáztunk? Mondja valaki, ha hasonlóképpen voltak fogadva Sepsiszentgyörgyön. Senki sem mondhat rosszat ránk, hiszen mi tiszteljük a vendégeinket. Mi így képviseljük Romániát” – fogalmazott Hadnagy, kifogásolva a játékvezető magatartását, aki szemet hunyt mindezek felett. „A bíróknak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mi zajlik a lelátón. Állítsák le a meccset. Árgus szemekkel figyelik, hogy mi zajlik a kispadon, de a lelátókon zajló megnyilvánulásokat senki sem hallja meg. Elvárjuk a felelősök szigorú büntetését. Ez így nem mehet tovább.”

Elítélik a hasonló megnyilvánulásokat

Az eseményeket a mérkőzést közvetítő Digi Sport kommentátora, George Dobre sem hagyta szó nélkül, aki elítélte a Farul szurkolóinak a megnyilvánulását: „Nem szeretnénk már ilyen bekiabálásokat hallani a stadionjainkban. A mai modern világban már nincs helye ezeknek a megnyilvánulásoknak” – mondta az élő adásban, rámutatva, hogy magyar nemzetiségű a konstancaiak kapusa, Tordai Árpád, aki az első három fordulóban nem kapott gólt.

A Gazeta Sporturilor rávilágított arra is, hogy a szövetség fegyelmi szabályzatának 54. cikkelye szerint hasonló esetekben 5000-től 70 ezer lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják a klubot szurkolói idegengyűlölő megnyilvánulásai miatt, amennyiben az esetek megismétlődnek, a büntetés összegét megduplázzák, majd akár egy zártkapus meccsről szóló büntetés is következhet.

A román sportminisztérium keretében működő, sporteseményeken történő erőszakot megelőző bizottság asztalán már van egy hasonló eset: a CSA Steaua Bukarest – FK Csíkszereda második vonalbeli mérkőzésen, augusztus 4-én a fővárosi alakulat fanatikusainak voltak xenofób megnyilvánulásai. „Az ilyen események veszélyt jelentenek a sport valós értékeire” – olvasható a szaktárca közleményében. Novák Eduárd sportminiszter hangsúlyozta: „A sportnak a fair-playről kell szólnia, ahol nincs helye a rasszizmusnak és az erőszaknak. A hasonló megnyilvánulásokat drasztikusan kell büntetni, és elvárom, hogy az érintettek alaposan kivizsgálják az ilyen eseteket, és büntessék mindazokat, akik hibásak” – mondta Novák.

Kiállított edzők

A Farul – Sepsi OSK mérkőzés egyébként a hazaiak 1–0-s győzelmével zárult. A találkozó egyetlen gólja a 49. percben született, Dimitrov labdavesztése után a spanyol Jefté Betancor talált be. A háromszékiek zsinórban második bajnoki meccsüket vesztették el, míg a tengerparti város alakulata továbbra is veretlen, illetve a lejátszott négy mérkőzésen még gólt sem kapott. A találkozó ráadás perceiben Cojocaru játékvezető piros lappal kiállította mindkét csapat edzőjét, Gheorghe Hagit, illetve Leo Grozavut, akik nem irányíthatnak a kispadról a következő játéknapon. A Sepsi OSK vasárnap 18.30-tól hazai pályán szépíthet a vendég FC Argeș ellen.

„Nem tudom, miért lettem kiállítva. Olyan országban élünk, ahol a játékvezetők hozzák meg a szabályokat, a döntéseiktől függ, hogy tudok dolgozni, vagy nem. Csupán magyarázatot akartam a tizenhatoson belül történtek miatt, nem mondtam senkinek semmi sértőt. Haginak volt vitája valakivel a stábunkból, de így is felküldtek a lelátóra. A lelátókon pedig nagyon csúnya dolgok történnek, sok az utálat, de ez van, Romániában élünk. Nem a játékvezetők miatt kaptunk ki, jobbak voltunk a Farulnál, de nem rúgtuk be a helyzeteket. Egyet hibáztunk, rögtön gólt kaptunk belőle, utána pedig megváltozott a játék képe. Összefoglalva, ez a meccs nem a fociról szólt” – nyilatkozta a Sepsi OSK edzője.

A bajnokságban egyébként egyetlen együttes, a Kolozsvári CFR őrzi százszázalékos mérlegét: a címvédő 1–0-ra győzött az újonc CS Mioveni otthonában. Ezzel vezeti a rangsort, de tartja vele a lépést a másik újonc, a Rapid is, amely szintén nem kapott gólt még ebben az idényben.

A 4. forduló összes eredménye: FC Botoşani – Aradi UTA 2–1, CS Mioveni – Kolozsvári CFR 0–1, Academica Clinceni – FCU Craiova 1–2, FC Argeş – Rapid Bukarest 0–1, Chindia Târgoviște – Dinamo Bukarest 1–0, FCSB – Medgyesi Gázmetán, Farul Konstanca – Sepsi OSK 1–0, CS U Craiova – FC Voluntari 3–0.

A rangsor:

  1. Kolozsvár 4      4      0      0      7–3  12
  2. Rapid 4      3      1      0      4–0  10
  3. Botoşani 4 3      1      0      5–2  10
  4. FCSB 4      2      2      0      7–3  8
  5. Farul 4      2      2      0      3–0  8
  6. Dinamo 4      2      0      2      6–5  6
  7. FC U 4      2      0      2      6–6  6
  8. CS U 4      2      0      2      6–6  6
  9. Arad 4      1      2      1      3–3  5
  10. Sepsi OSK 4      1      1      2      4–4  4
  11. Chindia 4      1      1      2      2–3  4
  12. Medgyes 4 1      1      2      4–6  4
  13. Mioveni 4      1      0      3      2–5  3
  14. Voluntari 4 1      0      3      4–8  3
  15. FC Argeş 4 0      1      3      2–5  1
  16. Clinceni 4      0      0      4      3–9  0
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások