Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A fairplay nem garantált

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) illetékes testülete hivatalosan közölte, hogy az elmúlt héten megkezdődött 2. Liga 20 tagú mezőnyéből a jelenlegi jogállás alapján nem juthat fel az élvonalba a CSA Steaua, az FC Nagybánya, a CSM Slatina és a CSC Dumbăvița (Újszentes, Temes megye).

Hirdetés
Hirdetés

Az indoklás, illetve a tiltás eredője egyszerű: az említett csapatok működtetése közpénzből, állami és önkormányzati költségvetésből történik. Egyiknél-másiknál voltak próbálkozások a magánszféra bevonásába, akár részfinanszírozásként is, de a jogi keretek nem felelnek meg az UEFA és az FRF követelményeinek. Hasonló helyzetben volt a CS 1599 Sellenberk, de ott találtak megoldást, így a feljutásuknak nem lenne akadálya. A szakszövetség rendelete más téren nem érinti a négy említett csapat működését, bajnoki részvételét. A kiközlés azért is fontos, hogy a feljutásra pályázó többi csapat tisztában legyen a helyzettel. Ha az említett négy csapatból valamelyik, vagy akár kettő az 1–2. helyeken végez, a 3., illetve 4. helyezett lehet a feljutó, és az osztályozós helyeket is eszerint módosítják.

A fentiek szemszögéből érdekes, hogy az említettek közül kettő idegenben győzött (a Slatina 3–0-ra a Concordia otthonában, az Újszentes pedig 1–0-ra Tg. Jiu városban), a Steaua ellenben hazai pályán 1–1-re végzett a fővárosi vetélytárs Metaloglobus csapatával. Elképzelhető, hogy a „töltelékek” is hajtanak majd a feljutást vagy osztályozót jelentő helyekért. A korábbi években előfordultak üzérkedések, amikor a kedvező pozícióban lévő csapat megpróbálta jó pénzért eladni feljutást jelentő helyét. Sajnos, a heti bajnoki mérkőzések tisztasága nem garantált, ha például a bajnokság vége felé a feljutástól eltiltott csapatok ellen kell 1 vagy 3 pont valamelyik vetélytársnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük