Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A döntő a tét a vb-n

A döntő a tét a vb-n Sport

Ma 21 órától Franciaország–Belgium, holnap Horvátország–Anglia elődöntőt rendeznek az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A Gracenote sportelemző szekciója szerint Brazília kiejtése után Belgium válogatottja a vb új favoritja.

 

A hétfőn közzétett elemzés szerint a Vörös Ördögöknek 30 százalék az esélyük, hogy vasárnap a moszkvai Luzsnyiki Stadionban magasba emeljék a világbajnoki címért járó trófeát. A cég éppen a belgák elődöntős ellenfelét, az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákat tekinti a legfőbb kihívónak, 29 százalékos győzelmi eséllyel.

Franciaország és Belgium a 74. alkalommal találkozik egymással, a gallok senki ellen nem játszottak ennyi alkalommal. Érdekesség, hogy jelenleg a belgák állnak jobban, hiszen eddigi meccseikből 30-szor tudtak nyerni, és 19 döntetlen mellett 24 alkalommal szenvedtek vereséget.

Ugyanakkor a franciákhoz fűződik Belgium legsúlyosabb veresége, az 1984-es Európa-bajnokságon a Michel Platini vezette csapat 5–0-ra verte ellenfelét a csoportkörben.

A másik meccsen Horvátország és Anglia nyolcadik alkalommal találkozik, de először a világbajnokságon. Korábban a 2008-as Eb és a 2010-es világbajnokság selejtezőjében is találkoztak, és azoknak a párharcoknak a következményeként Angliának nem sikerült kvalifikálni az EURO 2008-ra, míg Horvátország kihagyta a 2010-es világbajnokságot.

Mindkét párharcban lesznek klubtársak, akik a hétköznapokban együtt harcolnak, most viszont farkasszemet néznek egymással. Amíg az angol–horváton csak Dejan Lovren találkozhat a liverpooli csapattársaival, Trent Alexander-Arnolddal és Jordan Hendersonnal, addig a túloldalon hat olyan klub is van, melynek játékosai összecsaphatnak.

A Chelsea-t a belga oldalon Thibaut Courtois és Eden Hazard képviseli, a másik oldalon Olivier Giroud és N’Golo Kanté. A Tottenhamben három belga, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld és Mousa Dembélé játszik Hugo Llorissal egyetemben, míg a Monacót egy belga, Youri Tielemans képviseli két franciával, Thomas Lemarral és Djibril Sidibével szemben.

A barcelonai párharc döntetlen, Samuel Umtiti és Ousmane Dembélé miatt, míg a manchesteri „meccseket” mindkét esetben a belgák nyerik. A Cityben Vincent Kompany és Kevin De Bruyne készül együtt Benjamin Mendyvel, míg a város vörös felében Romelu Lukaku és Marouane Fellaini küzd együtt Paul Pogbával a közös sikerekért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük