Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A CrossFit világában

A CrossFit világában Sport

Egyre nagyobb teret hódít környékünkön is a CrossFit fitnesz irányzat. Számos helyen elérhetők az országban profi termek és professzionális edzők. A gyors eredményekkel, látványosan átalakuló, izmos külsővel kecsegtető sport sokakat vonz, azonban Kézdivásárhelyen és környékén egy olyan kemény mag alakult ki, akiket nemcsak a fizikai, hanem a lelki vonzata is megfogott. Kozma Orsi CrossFit-trénerrel beszélgettünk, aki Budapesten kezdte pályafutását, azonban szíve hazahúzta, jelenleg a kézdivásárhelyi Old Mickey’s Barbell Club edzője.

Hirdetés
Hirdetés

– Először is tisztázzuk, mi a különbség a CrossFit és a Cross training között?

– Igen, nagyon sok helyen hallom emberektől, hogy ő is „CrossFitezik”, közben nem igazán van tisztában a sportággal. A CrossFit egy olyan fitnesz irányzat, amit úgy is jellemezhetünk, mint egy olyan funkcionális (tehát teljes testet igénybe vevő) edzésmódszert, amely három különálló sportágat ötvöz. Ezek a gimnasztika (saját testsúlyos gyakorlatok), az olimpiai súlyemelés és az állóképességi sportágak, mint az úszás, futás, biciklizés és a többi. Egy adott edzésen ezek kombinációja jelenik meg valamilyen formában. A fő sajátossága, hogy magas intenzitást igényel egy-egy feladat elvégzése során, és folyamatosan új ingereket kreál. Soha nem ugyanabban a variációban fordulnak elő a feladatok. A Cross training ugyan hasonló edzésmódszerre épül, a feladatok összeállítása hasonló, viszont főként gimnasztikai és állóképességi elemekből áll egy óra, a súlyemelés és a nehezebb technikai elemek kimaradnak.

– Miben látod ennek a sportnak a népszerűségét? Miért érdemes ezt választani a rengeteg kínálat mellett, és miért is választják olyan sokan?

– Három fogalom jutott eszembe a népszerűsége kapcsán, ebből kettőt már említettem is, az intenzitást és a változatosságot. Ezek azért nagyon fontosak, mert a folyamatos új ingerek hatására a szervezet állandóan fejlődik. Egy 15–20 perces feladat hosszú távú hatása akár egész nap érezhető. Ezen kívül, amikor 2000-ben Greg Glassman megalapította a CrossFitet, az volt az alapötlete, hogy az átlagember számára is elérhető legyen. Alapelve, hogy mindenben legyünk egy kicsit jók és ezzel az élet több területén is jobban helyt tudunk majd állni (nem is beszélve az egészségünkről). A harmadik szerintem nagyon fontos elem, a csapatszellem. Csoportban edzünk, versenyzünk egymással, szurkolunk egymásnak. Ez kevés sportágnál jelenik meg ennyire hangsúlyosan.

– Te miért választottad ezt, és hány éve annak?

– Budapestre költözésem után ismerkedtem meg a csoportos órákkal, de valahogy sosem fáradtam el igazán. Valami hiányzott, aztán 2016 őszén betévedtem az akkori edzőm Cross training órájára. Első látásra szerelem volt. 2017-ben vette kezdetét az én „CrossFit-karrierem”. Az az érzés, amit azóta is minden edzés alkalmával átélek, az hiányzott az életemből addig. Azt a pörgést, azt a folyamatos teljesítésvágyat és fejlődni akarást sehol máshol nem éreztem. Ez az a sportág, ami csak rólad szól. Nem csak fizikailag, de lelkileg is nagyon sokat tanít.

– Több mint hat edzésed van egy héten. Mi az edzésprogramod?

– Ennyi edzéssel fontos, hogy egy jól összeállított programot kövessek, mert nagyon könnyű átlépni egy határt, és nem érezni, hogy hol is kell abbahagyni. Ami nehéz és ugyanakkor szebbé is teszi a CrossFitet, hogy mivel mindenben jónak kellene lenned, emiatt mindent gyakorolnod kell egy adott héten belül. Egy versenyen sem külön jelennek meg a feladatok, hanem kombinálva, így aszerint kell gyakorolnom.

– Több versenyen is részt vettél, díjakkal tértél haza. Mi motivál ennyire?

– Az, hogy ez a sportág nem csak fizikailag, de lelkileg is próbára tesz. Mindig le akarom győzni a határaimat. Egy-egy feladatsor csak rólam szól. Akkor én vagyok, és az elvégzendő feladat. Semmi más. Vagy én nyerek, vagy a feladat és nem szeretek veszíteni. Amikor elkezdtem, még abba a kategóriába tartoztam, amibe a legtöbb tizenéves lány is, vékony akartam lenni. A CrossFit elkezdése után viszont nagyon gyorsan átfordult ez bennem. Erős akartam lenni, kívül és belül. Azóta is inkább ez motivál. Sosem edzem kimondottan lábra vagy felsőtestre. Nem érdekel, hogy melyik feladat mit dolgoztat, csak csinálom és élvezem. A kinézet meg a velejáró jó.

– Ez nagyon intenzív sport. Mit gondolsz, meddig lehet csinálni, életkorban, teljesítményben?

– Az a legszebb ebben a sportágban, hogy nemtől, kortól, edzettségi szinttől függetlenül bárki végezheti. Ugyanúgy fejlődni tud az is általa, aki soha nem mozgott előtte, és az is, aki évekig versenysportolt. Mindenki meg tudja találni azt a szintet, amit képes teljesíteni. Anyukám is szokott edzeni velem, az ő szintjének megfelelő feladatsort alakítunk ki neki. Ehhez persze szükség van egy megfelelő szakértelmű és tapasztalattal rendelkező edzőre, a sérüléseket elkerülendő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások