Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A cél változatlan: kijutni az olimpiára

A cél változatlan: kijutni az olimpiára Sport

Négy arany és egy ezüst­érmet nyert a plovdivi pályakerékpáros országos bajnokságon a sepsiszentgyörgyi Szabó Norbert. A fiatal sportoló változatlanul magasan tartja a lécet: célja, hogy kijusson a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra.

Szabó Norbert, a Team Novák szentgyörgyi tagjaként megnyerte a sprint, az egy kilométer és a keirin (motorvezetéses) számokat, valamint Novák Edével és Balázsi Lóránttal együtt a csapatsprint próbát. Ez a trió Szaniszló Lóránttal kiegészülve második helyre futott be a csapatidőfutamban is, így összesen négy arany és egy ezüstéremmel tértek haza Bulgáriából.
Azért onnan, mert Romániában – ahol az ifjúság állítólag prioritást élvez – egyetlen olyan pálya sincs, amely legalább belföldi verseny lebonyolítására alkalmas lenne.
– Egyetlen kültéri velodrom a Dinamónál van, az összeomlás szélén leledzik, határesetben edzésre alkalmas. Ehhez képest a bolgároknak volt érkezésük húszmillió euróból egy olyan multifunkcionális fedett pályát építeni, amelyben bátran vállalkozhatnak akármilyen világkupa, vagy világbajnokság megszervezésére – mondta kissé keserűen Norbert.
Szabó az országos bajnokságon 1 perc 4,00 másodpercre javította az egy kilométeres országos csúcsot. A korábbi rekordot, 1:05,4 percet, szintén ő tartotta, ezt a glasgow-i Európa-bajnokságon futotta.
A sepsiszentgyörgyi versenyző elmondta: ha az országos bajnokságot szeptember elején rendezték volna, akkor az itt kapott pontokkal együtt esélye lett volna, hogy kijusson a téli világkupa-sorozatra.
– Így jártam, de nem baj, mert ezek az eredmények akkor beleszámítanak a következő idénybe (a szezon szeptembertől szeptemberig tart – szerk.) és jó esélyem van arra, hogy bejussak a 2019 végén induló, ötfordulós világkupa mezőnyébe. Ez azért fontos, mert ott lehet kvalifikációs pontokat gyűjteni, hogy kijuthassak a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra – vázolta a terveket Norbert.
Erre van esélye, hisz a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség nyilvántartása szerint, Norbert jelenleg a világranglista 69 helyén áll. „Csak” az 55. hely körülig kellene feljutni, mert a 45 fős világkupa-sorozatban az országok legtöbb két fővel képviseltethetik magukat, de vannak olyanok, a hollandok például, akik öten vannak az első ötvenben.
A napi átlagosan hét órát edző fiatalember edzéstervét a tapasztalt és jelentős eredményeket elért spanyol Jose Escuredo állítja össze, akivel a glasgow-i Európa-bajnokságon találkozott. Decemberben egy, a világkupa „előszobájának” tekintett CL 1-es versenyen vesz részt Portugáliában, télen a bécsi velodromban bérel helyet edzésre.
Mindezt természetesen saját, és a kevés, de lelkes támogató, az In-Nova, a Bertis, a Conico, a Depo, a Pannon-beton és a High Energy „zsebére”, mert „természetesen” a szövetség nem ad ilyen „apróságokra” pénzt. Reméljük terve sikerül, és kijut a világkupa-sorozatra és az olimpiára, ami már nagyobb „láthatóságot” biztosít, talán támogató is több lesz. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük