Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2400 gyerek tanult meg korcsolyázni

2400 gyerek tanult meg korcsolyázni Sport

Több mint 2400 gyerek jár rendszeresen korcsolyázni, közülük mintegy százan tagjai a korosztályos hokicsapatoknak – közölte Kernászt Huba. A Királypingvinek Jégkorong Klub elnökét abból az alkalomból kérdeztük, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt adták át a sepsiszentgyörgyi sátortetős műjégpályát.

Hirdetés
Hirdetés

 „Azért ez egy másik világ” ahhoz képest, amikor a központi szabadtéri jégpályán „szerencsétlenkedtünk” – mondja a klubelnök –, ahol a jégen kívül, aminek olyan volt a minősége, amilyen, sem öltöző, sem semmi egyéb infrastruktúra nem segítette a munkánkat. Kernászt közölte: a Miklós Ervin által koordinált, a helyi tanács által indított Bevezetés a sportba program keretében minden héten a város összes nagycsoportos óvodása, előkészítő, első és második osztályos tanulója legalább egyszer korcsolyázik a jégpályán.

– A Székelyföldi Jégkorong Akadémia programja szerint négy korosztályban (U8, U10, U12 és U16) van hokicsapatunk, akik heti 2-3, a nagyobbak 5-6 alkalommal jönnek edzésre. Sajnos rég nincs hoki Sepsiszentgyörgyön, és a szülők egy része a youtube-on keringő, a kanadai profi ligában felvett rémtörténetekből „informálódik” a jégkorong „szépségei” felől, ezért féltik a gyereket. A jégkorong valóban egy férfias sport, de egyrészt állandó felügyelet van a teremben, másrészt sok más sportágtól eltérően ezt megfelelő védőfelszerelésben űzik, és kimutatható, hogy a műtéttel végződő sérülések aránya sokkal kevesebb, mint például labdarúgásban – állítja a szakember.

Kernászt Huba szerint a jégpályán kifejtett tevékenység következtében „érezhetően megnőtt” a korcsolyázók száma a főtéri jégpályán, de a brassói szaküzletből is jelezték, hogy ugrásszerűen emelkedett a sepsiszentgyörgyi vásárlók száma.

 

Már az 1900-as években létezett korcsolyapálya Sepsiszentgyörgyön. 1974-ben Köcher János volt az, aki újraindította a jégkorongot Sepsiszentgyörgyön és megalakította az első felnőtt csapatot Unirea Sepsiszentgyörgy néven, amelyben sok csíkszeredai és gyergyószentmiklósi születésű játékos is játszott, mint pl. Bogyán János, Sárosi Vilmos, Tódor András, Tódor József, Baka András, Tamás Sándor, Csedő Péter, Kémenes Balázs.

2003-ig felnőtt A-divíziós csapata is volt a városnak, IMASA vagy ISAMA néven vettek részt a jégkorong-bajnokságban, a csapat főtámogatója a városban működő IMASA RT.(fémmegmunkáló vállalat) volt, amely rendszerváltást követően megszűnt, és így a jégkorong is elkezdett hanyatlani Sepsiszentgyörgyön.

A sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub (sportiskola) 1977-től egészen 2006-ig működtetett külön jégkorong-szakosztályt, amelyben olyan edzők munkálkodtak, mint a többszörös román válogatott Fogarasi Zoltán, Baka András, Bogyán János. A 2008–2009-es idénytől új kezdet elé nézett a megyeszékhelyi jégkorong, hokicsapat alakult 2001–2002-ben született gyerekekből, Királypingvinek néven. A 2010–2011-es szezontól Sepsiszentgyörgy csapatai részt vesznek a különböző korosztályos bajnokságokban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük