Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2010 után ismét Nyugati- és Keleti-csoportban

2010 után ismét Nyugati- és Keleti-csoportban Sport

A Román Kosárlabda-szövetség elkészítette a női kosárlabda Nemzeti Liga 2019–2020-as idényének menetrendjét. Amint arról beszámoltunk, az előző szezonhoz képest változott a lebonyolítási rendszer. Ennek köszönhetően az alapszakaszban nem rendeznek háromszéki rangadót, ugyanis érthetetlen módon a Sepsi–SIC-et a Keleti-, míg a Kézdivásárhelyi SE-t a Nyugati-csoportba sorolta a szövetség.

Hirdetés
Hirdetés

Az alapszakaszban a csapatokat értékcsoport helyett, földrajzi elhelyezkedés szerint Nyugati és Keleti csoportba sorolták, ahol oda- és visszavágót játszanak, mindegyik együttesre 13 bajnoki vár. A Nyugati-csoportba került a Kézdivásárhelyi SE, a Szatmárnémeti VSK, az Aradi ICIM, a Kolozsvári U, a Nagyváradi CSU, Marosvásárhelyi Sirius és a Nagyszebeni MSK, míg a Keleti-csoportban játszik a címvédő Sepsi–SIC, Brassó, a Bukaresti Rapid, a Bukaresti Agronomia, Alexandria, a  Phoenix Konstanca és Târgoviște.

A pontvadászat október 2-án kezdődik, a bajnokság első szakaszának utolsó fordulóját 2020. január 4-én rendezik, majd ezt követően a Keleti- és Nyugati-csoport első három–három helyezettje egymás ellen folytatja az A jelű csoportban, míg a többiek a B-csoportban játszanak. Az együttesek a pontvadászat január 11-én kezdődő második részében szintén oda- és visszavágót játszanak, majd az A-csoport első és második helyezettje automatikusan bejut a rájátszás elődöntőjébe, a további négy csapat pedig a negyeddöntőben mérkőzik meg, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a legjobb négy közé jutásért. A párharcok három győzelemig tartanak akárcsak az elődöntőben és a döntőben. Az elődöntőben a 4–5. helyezett párharcának győztese az első kiemelttel játszik, míg a 3–6. helyezett párharcának nyertese az alapszakaszban második helyen végző csapattal csap össze a döntőbe jutásért. A play-off várhatóan április 26-án végződik, amennyiben a döntőben a bajnok kilétéről az ötödik mérkőzés dönt.

A szabályok értelmében a mérkőzéseken két romániai kosárlabdázónak folyamatosan játszania kell, közülük legalább egynek huszonhárom évnél fiatalabbnak kell lennie, a csapatok a meccsekre öt külföldi játékost nevezhetnek. A szakszövetség a benevezési díjakat lecsökkentette, továbbá kötelezi az élvonalban szereplő gárdákat, hogy legalább egy utánpótlás-csapattal szerepeljenek az U13–U18-as bajnokságokban. Ha a csapatok ennek az előírásnak nem felelnek meg, 5 pontos levonással büntethetők. Ezenkívül a Nemzeti Ligában játszó együtteseknek kötelezően szerepelnie kell a három–három elleni bajnokságban és Román-kupában is.

A címvédő Sepsi–SIC az október 2-án rajtoló pontvadászatot Brassó vendégeként kezdi, míg a KSE Marosvásárhelyen mérkőzik. Az október 5-ei második fordulóban hazai pályán is bemutatkozik a KSE, amikor is a Kolozsvári U-t fogadja, míg a Sepsi–SIC az október 9-ei harmadik körben a Bukaresti Rapidot látja vendégül.

A szakszövetség ugyanakkor kisorsolta a Román Kupa első körének párosítását, ahol az előző versenykiírásban döntős csapatok – Sepsi–SIC és Szatmárnémeti VSK – szabadnaposak, csak a második szakaszban kapcsolódnak be. A kupakiírás első fordulóját október 16-án és 23-án rendezik, a második körben, december 11-én és 2020. január 15-én lépnek pályára a résztvevők, míg a négyes döntő február 15-én és 16-án esedékes. A Román-kupa első fordulójában: Bukaresti Rapid–Kolozsvári U, Bukaresti Agronomia – Marosvásárhelyi Sirius, Phoenix Konstanca – Kézdivásárhelyi SE, Nagyváradi CSU – Alexandria, Nagyszebeni MSK – Brassó, Târgoviște–Aradi ICIM.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük