Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

1700 kilométer úttalan utakon

1700 kilométer úttalan utakon Sport

Kirgizisztánba készül Bagoly Levente. A fiatal mérnökember, aki tavaly részt vett a világ egyik legnehezebb kerékpárversenyén, a Transcontinentálon, ahol 12 nap alatt 4000 kilométert gyűrt le, most a Silk Road Mountain Race-en teszi próbára magát. Ez „csak” 1700 kilométer, viszont sokkal nehezebb terepen zajlik.

 

A kirgiz verseny szervezői sok mindenben a Transconinentált tekintik mintának.

– Akárcsak a Transcontinentalon, semmilyen külső segítséget nem lehet igénybe venni. Nincs szerelőkocsi, nem viheti más a csomagodat, nem lehet előre leszervezni szállásokat, mindent magadnak kell megoldanod – mondja Bagoly Levente.

A távolság kisebb, azonban a körülmények is egészen mások.

– Azt tűztem ki célul, hogy napi legalább 170 kilométert megteszek, ez elég volna ahhoz, hogy az első tízben végezzek. Persze, tavaly ennek a kétszeresénél is többet mentünk, de most nem esnek útba sok mindenre alkalmas benzinkutak, és gyakorlatilag végig földúton haladunk – teszi hozzá.

Ehhez egy új, karbonvázas biciklit épített. Ez könnyű, és rendkívül erős a kerék irányából érkező impulzusok tekintetében, ha viszont oldalról éri ütés, például feldönti a kerékpárt a szél, ahogyan az Leventével történt nemrég Kolozsváron, akkor könnyen elreped. Most azon gondolkodik, hogy megjavíttassa-e, vagy új vázat szerezzen be.

A bringa ettől még megy. „Kis bevezető edzésként” egy Kolozsvár–Sepsiszentgyörgy (kb. 300 km) utat tervezett be, amit normális körülmények között kevesebb mint tíz óra alatt tesz meg.

Az augusztus közepén induló kirgizisztáni versenyre egyébként túljelentkezés volt, a szervezők az eredetileg meghirdetett 80 helyet 100-ra voltak kénytelenek emelni, az útvonal „nem bír el” ennél többet. A versenytáv 90 százalékán nincs telefonjel, ételt elszórt kisfalvakban lehet vásárolni, ahol több a jurta, mint a ház. Izgalmakban aligha lesz hiány.

Bagoly Levente tavaly 12 nap, 14 óra és 51 perc után érkezett célba a világ egyik legnehezebb bicikliversenyén, a Transcontinentálon. A belgiumi Geraardsbergenből indított és a görögországi Meteorákig tartó megméretésen 3998 kilométert kellett letekerni külső segítség nélkül. Az ilyen versenynél győztesnek számít mindenki, aki egyáltalán célba ér, ám Bagoly Levente a 236 egyéni és további 138 páros versenyző közül az igen előkelő 19. helyen érkezett célba.

Nyilván, nem ezzel kezdte a hosszú utakat, 2013-ban több mint 8000 kilométert tett meg Bukarest és Barcelona között, útba ejtve többek között Párizst, Londont, Brüsszelt, Amsterdamot, Koppenhágát, Berlint, Prágát, Bécset és Budapestet. 2014-ben „csak” 4500 kilométert tekert le Törökországon át az irán–iraki határhoz, majd Grúzián át vissza, következő alkalommal pedig egy 5000 kilométeres túrával „bevette” Norvégiát is.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük