Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

12 éves a Nemzeti Vágta

12 éves a Nemzeti Vágta Sport

Ünnepélyes ceremónián sorsolták ki a Nemzeti Vágta futamainak sorrendjét a budapesti Hadtörténeti Múzeumban, így eldőlt az is, melyik futamokban láthatjuk a Székely Vágta indulóit. A nagy múltú kulturális rendezvényt idén 12. alkalommal rendezik meg a Hősök terén október 19–20-án.

Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta- és nevezési igazgatója elmondta, az esemény céljául a kezdetektől fogva azt tűzték ki, hogy hidat építsen a magyarországi és a határon túli magyarság között. „2008-ban a Nemzeti Vágta egy kétnapos rendezvény volt Budapesten, de mára eljutottunk oda, hogy a Kárpát-medence legnagyobb lovas rendezvényévé nőtte ki magát. Jelenleg a versenyzők egyharmada érkezik a határokon túlról.” Kiemelte, idén a 15 elővágta során a résztvevők sportszerűen, a szabályokat tisztelve versenyeztek.

Az eseménynek minden évben központi történelmi alakot választanak. Az idei évben az aradi vértanúk előtt tiszteleg a Vágta. Kazinczy Lajosról, az aradi vértanúk legfiatalabb tagjáról Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum kurátora emlékezett meg. A történész kiemelte, hogy Kazinczy kitűnő huszártiszt volt, zsigereiben is a magyar lovashagyományokat őrizte, amelyeket kiválóan ötvözött a modern harcászati eszközökkel. A kitűnő katona jelentős alakja a magyar történelemnek, igazi hazafiként halt hősi halált Aradon és a végsőkig küzdött hazájáért az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc során.

A legnagyobb változás, hogy idén októberben lesz a Nemzeti Vágta, amelynek oka a Városliget rekonstrukciója. Az érdeklődők idén is találkozhatnak a már megszokott műsorokkal, megtekinthetik többek között a lovasíjász-bemutatót, a Győri Ördöglovasokat, a kocsitolóversenyt, illetve a Nemzetközi Futamot is.

A Nemzeti Vágtán idén öt székely lovas képviselteti magát. Pályára áll a Székely Vágta első három helyezettje, szabad kártyával jutott ki Sepsiszentgyörgy lovasa, és a kecskeméti Hírös Vágta győzteseként Kézdialmás is jogot nyert a lovasversenyen való részvételre.

Hirdetés
Hirdetés

Fazakas János Alpár 10 éves, Pillangó nevű lován újra Kovászna színeiben fog bizonyítani, ők egyébként a 2019-es Székely Vágta győztesei. A Nemzeti Vágtán a harmadik előfutam negyedik pályájáról indulnak. A székely verseny második legjobbjai – Tamás Csaba és Fiber – Farkaslaka számára akarnak dicsőséget szerezni. A budapesti megmérettetésen a kilencedik előfutam második pályájáról startolnak. A Székely Vágta harmadik helyezettjei, Bartha Ferenc és Pasadena, ezúttal is Előpatakot képviselik, ők a tizedik előfutam második pályáján próbálnak szerencsét.

Sepsiszentgyörgy igazi veteránnal erősít, a 34 éves Zsigmond Jánost a 6 éves Bizant 8C nevű lován küldi pályára, ők egyébként a nyolcadik előfutam ötödik pályáját kapták. A kecskeméti Hírös Vágta győzteseként pedig jogot nyert Kézdialmás fiatal lovasa, a 18 éves Varga Mátyás is, őt a hetedik előfutam második pályájára sorsolták.

A Nemzeti Vágta összefoglalóit az M1 híradásaiban lehet megtekinteni október 19-én, a zárónapon, azaz október 20-án, vasárnap a Duna Televízió román idő szerint 16 órától adja az eseményt. A székely lovasok eredményeiről a Székely Vágta Facebook-oldalán adnak majd hírt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük