Hirdetés
Hirdetés

“Zéró toleranciát” sürget Iohannis a plágiummal szemben

“Zéró toleranciát” sürget Iohannis a plágiummal szemben Románia

“Zéró toleranciát” sürgetett Klaus Iohannis államfő a plágiummal szemben hétfőn, az egyetemi tanévnyitó alkalmából mondott beszédében, miután csütörtökön plágiumbotrány miatt mondott le kormányzati tisztségéről Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az államfő a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem tanévnyitóján rámutatott: mélyreható reformra van szükség az oktatási rendszerben, amelyet a 21. század igényeihez és az európai értékekhez kell igazítani. Utóbbiak közül kiemelte az akadémiai etika és integritás garantálásának fontosságát. “Ehhez zéró toleranciára van szükség a plágiummal szemben, és az új oktatási törvényeknek egyértelmű rendelkezéseket kell tartalmazniuk e mérgező jelenség megelőzéséről és szankcionálásáról” – fogalmazott.

Iohannis szerint a felsőoktatási rendszer hitelessége és Románia demokratikus jövője a tét.

“Világossá kell tenni, hogy egy egyetemi oklevél megszerzése megtiszteltetés, és kizárólag az érdemen alapulhat. A képzett Romániának korrekt Romániának kell lennie, kivételek nélkül” – hangsúlyozta a román államfő.

Az államfő ezen kijelentésének azért tulajdonított nagy jelentőséget a bukaresti média, mert az oktatási miniszter lemondását kiprovokáló, plágiumok leleplezésére szakosodott újságíró januárban Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori dolgozatát is plágiumnak minősítette, a plágiumgyanú ügyében azonban sem az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), sem a doktori címet kiadó Nemzetvédelmi Egyetem (UNAP) etikai testülete nem foglalt állást, az ellenzéki pártok által kezdeményezett ügyészségi eljárást pedig a bukaresti táblabíróság egy azóta nyugdíjba vonult bírája leállította.

Az Edupedu.ro oktatási portál adatai szerint Romániában 351 ezer hallgató állami, 56 ezer pedig magánegyetemeken kezdte meg alapképzésen a 2022-2023-as tanévet. Közülük 224 ezren részesülnek ingyenes felsőoktatásban, 183 ezren pedig tandíjat fizetnek a képzésért. Mesteri és doktori képzésre 98 ezren iratkoztak be az állami egyetemeken, közülük 26 ezren “fizetős” helyekre. A magánegyetemeken 11 ezer hallgató van mesterképzésen.

Korábbi adatok szerint Romániában 89 akkreditált felsőoktatási intézmény létezik. Az Adevarul című lap szerint már egyetlen romániai egyetem sem található a világ ezer legjobb egyeteme között. A lap szerint 2020-ig a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Bukaresti Tudományegyetem szerepelt a 1000 QS World University Rankings toplistán, míg korábban a jászvásári és temesvári tudományegyetemet, illetve a bukaresti műegyetemet is az első ezer között tartották számon.

Ciucă: mindent megteszek, hogy végre tisztázzuk ezt a témát

Nicolae Ciucă miniszterelnök állítása szerint készen áll mindent megtenni az őt ért plágiumvádak tisztázásáért.

Az újságírók azt kérdezték hétfőn a liberális pártelnöktől, érintettnek érzi-e magát Klaus Iohannis kijelentései kapcsán.

“Nincs semmiféle problémám ezzel, és ahogyan azt az elejétől hangoztattam, mindent megteszek, hogy végre tisztázzuk és zárjuk le ezt a témát” – válaszolta a kormányfő, hozzátéve, hogy jelenleg folyamatban van egy kivizsgálás ebben az ügyben.

Azt is megkérdezték tőle, hajlandó-e elküldeni egy példányt a doktori dolgozatából az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU). “Nincs nálam, nekem nincs meg a dolgozat” – jelentette ki.

(forrás: MTI/Agerpres, fotó: presidency.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük